Daniele Iàcona, Schoenherr: Gânduri din România, de Ziua Italiei. Ce urmează în relația dintre cele două țări?

Ziua Națională a Italiei, celebrată pe 2 iunie, este mai mult decât o ocazie de a sărbători cultura și valorile italiene: este un prilej de a reflecta cu privire la legătura profundă dintre Italia și România. O relație puternică ce a trecut testul timpului și care, în contextul global actual, are premisele să devină și mai puternică.
La nivel economic, așa cum reiese din raportul „Romanian Economic Monitor”, lansat anul trecut de Ambasada Italiei la București, Italia este al patrulea cel mai mare investitor în România, cu un stoc de investiții directe ce a depășit 9 miliarde de euro în anul 2023. Peste 20.000 de companii cu capital italian înregistrate în România, cu peste 100.000 de angajați, contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și la ocuparea forței de muncă a acestei țări.
Conform aceleiași surse, relația economică dintre cele două țări este susținută și de un comerț bilateral în valoare totală de 24 miliarde de dolari în 2022, care include atât bunuri, cât și servicii. Mai mult, faptul că Italia este al doilea partener comercial al României cu privire la bunuri și al cincilea cu privire la servicii demonstrează o maturizare și diversificare a schimburilor comerciale.
În România, cele mai multe investiții italiene au fost atrase de sectoare precum agricultură, producție, construcții, retail, sau servicii financiare din România. În alte sectoare, cum ar fi cel alimentar sau cel al energiei verzi, există în continuare oportunități semnificative de creștere pentru investitorii italieni.
Ce este cu adevărat interesant de remarcat este faptul că investițiile italiene au fost motivate mai degrabă de apropierea culturală și geografică, precum și de oportunitățile efective oferite de piața românească, decât de facilități fiscale. Acest lucru a generat o implicare pe termen lung a investitorilor italieni.
Privind înainte, este de așteptat ca această atitudine a investitorilor italieni să se mențină, în special dacă România va continua reformele structurale, va asigura stabilitate fiscală și va asigura cadrul optim de accesare a fondurilor europene disponibile pentru digitalizare și tranziția verde. De asemenea, Parteneriatului Strategic Consolidat, reînnoit de cele două țări anul trecut, reprezintă o platformă solidă pentru extinderea colaborării în domenii precum energia, infrastructura, educația, cultura, sau inovația.
Pe de altă parte, relațiile investiționale româno-italiene nu sunt o stradă cu sens unic: investițiile românești în Italia au crescut exponențial în ultimii ani. Exemple sonore recente includ investițiile unor antreprenori români în domeniul imobiliar din Italia sau în sectorul sportiv (în speță, fotbalul) italienesc. Iar acestea nu sunt cazuri izolate, astfel că vedem perspective de creștere a investițiilor românești pe piața italiană și pe viitor.
Valențele multiple ale relației de lungă durată dintre cele două țări depășesc însă cu mult planul economic. Legăturile sunt foarte puternice și la nivel cultural sau social, dacă ne gândim inclusiv la numărul considerabil de români care lucrează în Italia. Și este de așteptat ca toate aceste lucruri care ne unesc să continue să funcționeze ca fundament pentru relații economice italiano-române solide.
Autor: Daniele Iàcona, avocat în cadrul Schoenherr și Asociații SCA, coordonatorul platformei Italian Hub, lansată de firma internațională de avocatură Schoenherr în scopul dezvoltării relațiilor cu investitorii italieni activi în regiunea Europei Centrale și de Est
Articol susținut de Schoenherr & Asociatii