Sari direct la conținut

Datele FMI privind necesarul de finantare din Europa de Est au fost exagerate

HotNews.ro

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, miercuri, ca datele privind necesarul de finantare al unor state din Europa de Est cuprinse intr-un raport prezentat in luna aprilie sunt exagerate, in principal din cauza unor erori de calcul, informeaza Mediafax.

FMI va republica in scurt timp datele corectate.

Datele in discutie au fost cuprinse intr-un tabel inclus in Raportul de Stabilitate Financiara Globala, publicat pe 21 aprilie, si au relevat ca multe tari din Europa de Est au un necesar ridicat de finantare.

Fondul a subliniat in raport aceasta chestiune ca pe o problema importanta deoarece multe state din regiune sunt dependente in mare masura de finantarea acordata de marile banci vest-europene, iar criza financiara globala a afectat fluxul de credit. Conditiile financiare din ce in ce mai dificile de pe pietele emergente din Europa de Est ar putea acutiza problemele din sectorul bancar din Europa de Vest, a aratat FMI in studiul publicat pe 21 aprilie.

Amploarea reviziilor necesare pentru corectarea datelor nu este cunoscuta.

„Ne aflam in proces de corectare a cifrelor (…) in ceea ce priveste nevoile de finantare ale statelor cuprinse in tabel. Ne asteptam ca cifrele corectate sa fie publicate in curand”, a declarat, pentru Reuters, purtatorul de cuvant al FMI Simonetta Nardin.

Tabelul s-a regasit in pagina a zecea a raportului de stabilitate financiara. La ora difuzarii acestei stiri, varianta Raportului disponibila pe site-ul FMI prezinta un spatiu blanc in locul tabelului, cu precizarea „Retras temporar – actualizare si corectare in curs”.

FMI a anuntat ca rectificarile vizeaza in principal erori de calcul. Pe de alta parte, in cazul Cehiei, cifrele publicate initial au fost rezultatul unei erori de tiparire.

„Regretam aceste erori si vom revizui procedurile interne ale FMI in concordanta cu lectia invatata”, a afirmat Nardin.

FMI si-a redus semnificativ, in aprilie, prognoza economica pe 2009 pentru majoritatea statelor din Europa de Est, acuzand criza creditelor, scaderea cererii si volatilitatea pietelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro