Sari direct la conținut

Datoria publica a Marii Britanii a depasit pragul de 1.000 miliarde lire sterline

HotNews.ro

Datoria publica a Marii Britanii a atins in luna decembrie a anului trecut 1.004 miliarde de lire sterline, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, in pofida masurilor de reducere a cheltuielilor luate de guvern, potrivit datelor Biroului national de statistica (ONS), citate de The Telegraph. ONS estimeaza ca acest nivel va scadea in luna ianuarie datorita incasarii unor taxe, dar va creste din nou in februarie.

Vicky Redwood, senior economist la Capital Economics, a declarat ca cifra de 1.000 miliarde de lire sterline este „o amintire a provocarii enorme care trebuie depasita pentru a aseza finantele publice pe baze durabile”.

Financial Times noteaza ca, in pofida cresterii datoriei nete, finantele tarii sunt intr-o forma mai buna decat se estima datorita veniturilor fiscale in crestere si a reducerii cheltuielilor guvernamentale. Acest lucru a dus la declinul, pentru a patra luna consecutiv, a valorii imprumuturilor guvernamentale in decembrie.

Imprumuturile sectorului public din Marea Britanie au scazut cu 2,2 miliarde de lire in luna decembrie, la 13,7 miliarde de lire, cu mult sub estimarile economistilor de 15 miliarde de lire sterline. In luna noiembrie, Marea Britanie a imprumutat 18 miliarde de lire sterline, in vreme ce in luna decembrie a anului trecut s-au ridicat la 15,9 miliarde de lire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro