Sari direct la conținut

​Datoria publică, ca la magazin: virgula 9, sub al doilea prag al Legii responsabilității. A ajuns în aprilie la 49,9% din PIB

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Ministerul Finantelor Publice
Ministerul Finantelor, Foto: Ministerul Finantelor Publice

La magazin vedem frecvent prețuri cu „virgula 9”, de tipul 0,9 lei. Datoria publică a ajuns în aprilie la 49,9% din PIB, conform datelor Ministerului Finanțelor, adică foarte ușor sub cel de-al doilea prag al Legii responsabilității fiscal-bugetare de 50%. Conform acelei legi, dacă a depășit acel nivel, dar este sub 55%, Guvernul trebuie să prezinte public şi să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea acesteia.

Programul, conform legii, cuprinde și măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.

*De precizat că datoria ca procent din PIB este calculată pe metodologia europeană, adică ultimele 4 trimestre ale PIB, iar în cazul de față este vorba despre primul trimestru din acest an și ultimele 3 de anul trecut

Ca sumă, datoria publică a ajuns la 526,6 miliarde lei. Cea mai mare parte este pe termen mediu și lung, respectiv 509,9 miliarde lei.

*La primul prag, adică depășirea a 45%, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să prezinte Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi prezintă propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil. Așa cum spune și Consiliul Fiscal în raportul recent publicat, justificarea nu este o problemă în condițiile Pandemiei, dar semnalul de alertă are relevanță având în vedere deficitul bugetar structural mare.

Scenarii privind evoluția datoriei publice

Conform Strategiei Fiscal-Bugetare, adoptată odată cu bugetul pe 2021, anul acesta datoria publică ar urma să ajungă la 51,8% din PIB, deci va trece de cel de-al doilea prag al Legii responsabilității fiscal bugetare.

Potrivit unui raport recent al Consiliului Fiscal, dobânda medie plătită în contul datoriei publice a avut o evoluție descrescătoare în 2020, similară cu cea manifestată pe parcursul ultimei decade, reducându-se de la 3,7% în 2019 la aproape 3,3% în 2020.

„Evoluția descendentă s-a manifestat în contextul dobânzilor scăzute de pe piețele internaționale prin prisma programelor de relaxare cantitativă întreprinse de băncile centrale. În conformitate cu metodologia ESA 2010, cheltuielile cu dobânzile au înregistrat un avans semnificativ (+3 mld. lei, reprezentând +24,4%) față de anul anterior”, menționează sursa citată.

Conform Consiliului fiscal, rezultatele analizei de senzitivitate arată că, indiferent de scenariul considerat, datoria publică a României este proiectată să crească pe parcursul perioadei 2021-2024, depășind nivelul de 50% din PIB chiar și în cazul celor mai optimiste ipoteze, în timp ce scenariile cele mai pesimiste văd nivelul datoriei publice la peste 55% din PIB. Raportarea la aceste valori este relevantă chiar dacă Pandemia modifică contextul de judecare a situației și corecția dezechilibrului bugetar.

Citește și:

DOCUMENT Comisia Europeană: Măsurile de sprijin anti-Covid din România au fost de 1,6% din PIB, anul trecut. Florin Cîțu anunțase 3,2% și spunea că vor urca la 7%

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro