Sari direct la conținut

De ce ar trebui să ne îngrijoreze golirea depozitelor de gaze: cel care alimentează Capitala și centrala electrică de la Brazi, plin în proporție de doar 24%

HotNews.ro
De ce ar trebui să ne îngrijoreze golirea depozitelor de gaze: cel care alimentează Capitala și centrala electrică de la Brazi, plin în proporție de doar 24%
Instalații pentru depozitarea gazelor. Sursa foto: Pisotckii | Dreamstime.com

Golirea depozitelor de gaze spre finalul iernii este un lucru normal și chiar benefic pentru facturile consumatorilor, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Însă, de această dată, îngrijorarea vine din faptul că depozitul cel mai mare din România, cel care alimentează zona Capitalei și centrala electrică de la Brazi, este plin în proporție de doar 24%.

Conform datelor Asociației Operatorilor de Înmagazinare Gaze Naturale din Europa – GIE, în data de 10 februarie 2025, pe baza datelor înregistrate în teren în 8 februarie 2025, la nivelul Europei gradul mediu de umplere a depozitelor este de 49,02%. România – cu 40,90% – se găsește pe locul 14 în rândul țărilor din UE, în fața unor state precum Belgia, Croația, Olanda, Franța.

Pentru gazele stocate, companiile plătesc tarife de înmagazinare, pe care apoi le plătim cu toții în facturile finale.

Gazele care rămân în depozite sunt mai scumpe, deoarece li se adaugă noi tarife de înmagazinare, astfel că golirea depozitelor la finalul fiecărei ierni este un lucru benefic, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

  • „Gazele naturale care se găsesc în depozite sunt gaze înmagazinate în ultimii 3 ani. Fiecare an în care gazele stau în depozite adaugă la prețul gazelor naturale, tarifele de înmagazinare, scumpind aceste gaze. Astfel, dacă o parte din aceste gaze au fost injectate în anul 2022 la un preț mediu plafonat de achiziției din acel an de 0,45 lei/kWh și adăugăm 3 tarife de înmagazinare subterană aferente celor 3 ani, costul acestor gaze ar ajunge la clientul final la un preț de 0,77 lei/kWh (prețul gazelor din import ajunge în prezent la 0,4 lei/kWh).
  • Pentru a se evita acest lucru care s-ar răsfrânge asupra consumatorului se impune ca depozitele să se golească în fiecare an, astfel nu se creează presiune pe creșterea prețurilor la consumatorul final datorită înmagazinării gazelor naturale, mai mult decât o impun condițiile tehnologice și strategice”, explică el.

În același timp, umplerea anuală la nivelul capacității maxime a depozitelor și golirea acestora determină scăderea tarifelor de înmagazinare și implicit a prețurilor gazelor la consumatorul final.

În România avem depozite de gaze aproape goale și altele care sunt încă pline

  • „Îngrijorarea în prezent față de golirea depozitelor de înmagazinare are totuși o explicație. Aceasta se datorează extragerii neuniforme a gazelor din diferitele depozite de înmagazinare existente în România. Astfel, sunt depozite care s-au golit aproape integral și altele care sunt încă pline.
  • Această situație este cea care creează îngrijorarea.
  • Depozitul de înmagazinare Bilciurești, care este cel mai mare depozit din România și amplasat în apropierea zonei cu cel mai mare consum de gaze din România, are un grad de umplere de doar 23,8% în data de 8.02.2025 conform datelor GIE, în timp ce depozitul de înmagazinare Sărmășel (al doilea ca mărime din România) are un grad de umplere de 55,1%”, se mai arată în analiza AEI.

Din depozitul de la Bilciurești (județul Dâmbovița), se aprovizionează toată zona Capitalei, dar și centrala electrică de la Brazi, deținută de OMV Petrom, care este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din țară și produce circa 10% din producția de electricitate a țării.

„Astfel, nu gradul de umplere la nivel național este generator de îngrijorare, ci modul în care s-a efectuat golirea depozitelor, dar și limitările existente în sistemul național de transport gaze naturale, care, datorită faptului că nu a mai fost suspus unor acțiuni extinse de reabilitare în ultimii ani, nu este capabil să asigure transportul gazelor existente în anumite depozite în zonele cu cel mai mare consum de gaze din România”, potrivit experților AEI.

Ministrul Energiei a anunțat un control la Depogaz

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri că trimite Corpul de Control la Depogaz, compania care gestionează depozitele de gaze din România, pentru a verifica dacă este respectat programul de extracție. El dă asigurări că nu vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze a țării.

„Am decis să trimit Corpul de Control la Depogaz începând de astăzi. De ce? Pentru că este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracție și că siguranța aprovizionării este pe primul loc. Dacă vor exista nereguli, ele vor fi sancționate drastic. Raportul va fi public. Voi lua măsurile necesare fără ezitare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz și 49,7% la Depomureș.

Burduja spune că a vrut să răspundă temerilor apărute legate de golirea depozitelor, ca să combată știrile false.

„Am văzut anumite temeri în spațiul public și este firesc să răspund, inclusiv pentru a combate avalanșa de știri false propagate de extremiști, care și-au făcut din sectorul energetic ținta principală de atac. De ce? E simplu. România independentă energetic, adică suverană în fapt, nu convine celor care practică șantajul energetic. Ei vor doar să ne țină captivi”, a precizat Burduja.

El a subliniat că nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației.

Sursa foto: Dreamstime

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro