Sari direct la conținut

De ce l-a demis OpenAI pe Sam Altman anul trecut? Dezvăluiri explozive făcute de o fostă membră a boardului companiei

HotNews.ro
Sam Altman, Foto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia
Sam Altman, Foto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia

Helen Toner, o fostă membră a Consiliului de Administrație al OpenAI, a făcut o serie de dezvăluiri explozive despre motivele care au dus la demiterea lui Sam Altman de la șefia companiei de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, relatează Business Insider și The Verge.

Toner, care și-a dat demisia din Consiliul de Administrație al OpenAI la două săptămâni după revenirea lui Altman în funcția de CEO pe 22 noiembrie, în urma unui scandal care a zguduit din temelii compania, afirmă că acesta i-a mințit de numeroase ori pe ceilalți membri ai consiliului.

Unul dintre cele mai grave exemple pe care ea le dă ține de lansarea chatbot-ului ChatGPT, produsul fanion al OpenAI, despre care Toner afirmă că boardul companiei a aflat de pe Twitter.

Ea a spus de asemenea că Altman nu a informat Consiliul de Administrație despre lucruri importante și că a „denaturat ceea ce se întâmpla în companie” timp de ani de zile. Toner, care s-a numărat printre membrii Consiliului de Administrație care au votat pentru demiterea lui Altman, afirmă de asemenea că el a mințit și cu privire la structura acționariatului OpenAI.

„Sam nu a informat boardul că el deține fondul de startup al OpenAI, în timp ce pretindea constant că este un membru independent al Consiliului de Administrație cu niciun fel de interes financiar în companie”, a acuzat Toner într-un interviu acordat pentru podcastul „The TED AI Show”.

Ea spune că acesta a fost lucrul care a deteriorat cel mai mult încrederea avută de ceilalți membri ai boardului OpenAI în Altman și că „discuțiile despre nevoia de a-l concedia” erau deja „destul de serioase” încă din octombrie, cu aproape o lună înainte de anunțarea deciziei.

Sam Altman, acuzat că a indus în eroare boardul OpenAI privind măsurile de siguranță luată de companie

O altă acuzație gravă lansată de Toner ține de faptul că Altman a oferit Consiliului de Administrație „informații inexacte despre numărul mic de procese formale privind siguranța” implementate la OpenAI.

Ea spune că acest lucru a însemnat că boardului „i-a fost practic imposibil” să își dea seama dacă măsurile de siguranță sunt suficiente sau dacă e nevoie de schimbarea lor.

Dezvoltarea în condiții de siguranță a sistemelor de A.I. reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări legate de această tehnologie, peste 200 de companii americane din domeniul tech și altele anunțând în februarie anul acesta formarea unui concern tocmai cu acest obiectiv.

„Pur și simplu nu puteam crede lucrurile pe care Sam ni le spunea și acest lucru face un Consiliu de Administrație complet nefuncțional”, a mai declarat Toner, subliniind că era „complet imposibil” ca boardul să îl mai creadă pe Sam Altman.

OpenAI are o structură de conducere atipică

Toner a amintit în interviu de faptul că boardul OpenAI a fost gândit tocmai pentru a superviza independent compania și „nu doar să îl ajute pe CEO să strângă bani” pentru companie.

OpenAI are o structură atipică de conducere care a fost adoptată în 2019, când a fost creată și o subsidiară care să încerce să facă profit și prin care investitorii să poată să recupereze banii investiți, dar a fost stabilită o limită maximă pentru cât pot primi înapoi. Ideea era ca o mare parte dintre veniturile obținute de entitatea care își propunea să facă profit să fie direcționate către entitatea de cercetare, cea non-profit.

Structura este gândită în așa fel încât board-ul care se ocupă de activitățile non-profit să poată lua decizii și pentru cealaltă subsidiară.

Cum s-a ajuns la decizia aparent șocantă de a-l demite pe Altman

Helen Toner afirmă că picătura care a umplut paharul și a dus la demiterea lui Altman a reprezentat-o o serie de discuții avute cu doi directori ai OpenAI despre interacțiunile acestora cu el, aceștia acuzându-l de „abuz psihologic”.

Toner spune că directorii și-au exprimat convingerea că Altman nu este omul potrivit pentru a duce OpenAI înainte și că nu există niciun indiciu că acesta ar putea sau dori să se schimbe și că este inutil să îi dai orice fel de feedback.

Ea a explicat de asemenea în interviul difuzat marți și de ce demiterea lui Altman a reprezentat un șoc pentru angajați, dar și sectorul tech în ansamblul său: membrii boardului deveniseră convinși că el va trage toate pârghiile pentru a împiedica acest lucru, dacă află de discuții.

Toner afirmă că, în aceste condiții, Consiliul de Administrație a luat în secret măsurile necesare privind demiterea sa.

„Am fost foarte atenți, am analizat cu grijă cui să spunem în avans, în esență nimănui în afară de, evident, echipei noastre juridice, iar cam asta ne-a dus la 17 noiembrie”, a relatat ea, referindu-se la data anunțării demiterii lui Altman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro