Sari direct la conținut

De ce mai ales bărbații au un comportament defensiv în cuplu și sfaturi pentru a gestiona situația

HotNews.ro
De ce mai ales bărbații au un comportament defensiv în cuplu și sfaturi pentru a gestiona situația
Comportamentul defensiv nu permite o comunicare constructivă în cuplu. Foto: Shutterstock

Comportamentul defensiv este un mecanism de apărare dezadaptativ, activat ca răspuns la un feedback pe care îl percepi ca fiind critic. Rareori practicăm ascultarea activă, respectiv ascultarea pentru a înțelege un mesaj. Mai frecvent ne pierdem în propriile interpretări ale celor comunicate, grăbiți să venim cu răspunsuri pe măsura percepției și semnificațiilor atribuite de noi. De regulă, comportamentul defensiv face dificilă relaționarea cu ceilalți și devine o problemă foarte mare când suntem în cuplu. Iată de ce mai frecvent bărbații au acest comportament și ce putem face.

De ce sunt atât de defensiv?

Există un impuls copleșitor de a te proteja atunci când te simți rănit, rușinat, trist sau furios. În loc să fii deschis către auto-reflecție și dialog sănătos, e posibil să te retragi, să fii sarcastic, să oferi cuiva un tratament bazat pe tăcere sau să fii critic în schimb.

Reacțiile defensive au scopul de a te proteja ca să nu fii rănit sau de a simți rușine. Este posibil ca acest mecanism de apărare să se fi dezvoltat din interacțiunile din perioada copilăriei, când este posibil să fi experimentat un stil parental dur, abuziv sau cu elemente de neglijare emoțională. Comportamentul defensiv ar putea proveni și în urma respingerii de către colegi sau în urma unor agresiuni, ori din experiența abuzului narcisist într-o relație romantică. Aceste experiențe pot duce la o scădere a stimei de sine și pot crea nevoia de a ne proteja de daune ulterioare.

Obiectivul (indiferent dacă îți dai seama sau nu) este să eviți să te confrunți cu orice lucru care se simte ca un atac la adresa inteligenței, caracterului, stilului tău de viață sau deciziilor tale. Poți fie să refuzi în mod expres feedbackul pe care îl primești, să îți justifici impulsiv deciziile sau să îți scuzi comportamentul. 

În timp ce comportamentul defensiv te-ar putea ajuta să te simți mai bine pe termen scurt, pe termen lung însă este posibil ca relațiile tale să sufere și să te simți mai rău.

Uneori poți chiar să subliniezi defectele celeilalte persoane pentru a evita să te simți atacat, ajungând astfel să-l provoci și pe celălalt să intre în defensivă. Acest lucru are ca rezultat un cerc vicios de comportament defensiv dus-întors, pe care niciunul dintre voi nu l-a văzut venind (sau, probabil, nu l-ați înțeles).

Cum arată comportamentul defensiv în cuplu

Există un model în conflicte care este familiar multor cupluri heterosexuale. Femeia este mai adesea cea care inițiază o ceartă, aducând în discuție ceva de care este nemulțumită, iar bărbatul este cel defensiv sau care minimizează importanța plângerii ei. Simțindu-se respinsă sau neauzită, femeia devine frecvent din ce în ce mai supărată și mai emoțională.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartlivig.ro

INTERVIURILE HotNews.ro