Sari direct la conținut

„De ce nu ați contribuit pentru ziua mea de naștere?”: Doi angajați ai Curții de Conturi și-au reclamat șefa, dar sesizarea a rătăcit patru ani prin două instituții

HotNews.ro
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O sesizare privind integritatea unui consilier de conturi a rătăcit în ultimii patru ani prin două instituții, scrie publicația de investigații Public Record.

Doi angajați ai Curții de Conturi a României au considerat că este datoria lor să își reclame șefa, o consilieră de conturi, superiorilor. În sesizarea depusă, cei doi povestesc cum aceasta îi obliga pe ei și pe colegii lor să facă chetă și să-i ofere bani drept cadou la aniversări sau zile onomastice, ani la rând.

Au scris în sesizare și cum consiliera de conturi a dispus controale la instituții publice în interes propriu. 

Asta se întâmpla în iulie 2020, an în care femeia s-a pensionat, iar plângerea a ajuns pe masa unui procuror.

„Din anul 2016, doamna Consilier de Conturi Carmen Georgeta Stănescu a IMPUS DREPT OBLIGATORIU ca pentru ziua domniei sale de naștere, de nume sau pentru alte sărbători legale (1 / 8 martie) subsemnatului  să strâng bani de la personalul aflat în subordinea domniei sale, respectiv auditori publici externi, directori, secretară, șofer și șef de cabinet, având drept rezultat obținerea unui folos material de pe urma acestora”,  au scris cei doi angajat al Curții de Conturi în sesizarea adresată conducerii în urmă cu patru ani.

Conform plângerii obținute de reporterii Public Record, sumele au variat în funcție de perioadă și de funcția angajaților din subordinea Georgetei Stănescu, porninind de la 50 de lei și ajungând la 200 de lei de persoană, adică aproximativ 8000 de lei anual. 

„Subliniem faptul că cotizația instituită de doamna consilier de conturi Carmen Georgeta Stănescu nu a reprezentat un act benevol și voluntar de a da al angajaților, în fapt fiind o obligație ca de ziua de nume, ziua de naștere, respectiv cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paște să facem parte din darul oferit acesteia. Această obligație a fost materializată an de an (…) întotdeauna a numărat banii strânși și dacă au fost mai puțini decât se aștepta domnia sa, m-a chestionat cu privire la angajații din subordine care au dat și care nu” arată subalternii consilierei. 

Aceștia mai descriu cum o colegă, care ceruse să plece în concediu în 2018, a fost întrebată de Georgeta Stănescu: 

 “De ce nu ați contribuit pentru ziua mea de naștere?”.  Ulterior, a contribuit  cu 100 de lei. 

Puteți citi aici investigația Public Record.

INTERVIURILE HotNews.ro