Sari direct la conținut

De ce spune Nicușor Dan că nu a aprobat PUZ-urile primăriilor de sector / Protestul care va continua şi marţi, deşi nu s-a prezentat nimeni

HotNews.ro
Șantier termoficare, Foto: AGERPRES
Șantier termoficare, Foto: AGERPRES

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a susținut luni seară, la Digi 24, că a schimbat peste 50 de km de conducte din magistrala principală de termoficare față de 13 km în mandatul Gabrielei Firea și susține că ritmul lucrărilor se va intensifica.

Nicușor Dan se declară adeptul sistemului centralizat de încălzire „deoarece este mai puțin poluant” decât soluțiile individuale de încălzire, doar că sistemul „a fost neglijat timp de 30 de ani”.

Primăria Capitalei a înlocuit în 2023 aproximativ 100 de kilometri de rețea de termoficare, dintre care 50 de kilometri de rețea magistrală, iar restul rețea secundară, potrivit datelor comunicate de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Municipalitatea are în derulare trei proiecte mari prin care reabilitează rețeaua de termoficare, cel mai important fiind cel de modernizare a 210 kilometri de rețea principală, cu fonduri europene – 260 de milioane de euro.

Din aceștia, anul trecut s-au înlocuit 10 kilometri, iar vestea bună este că, deși ciclul de finanțare a fost încheiat, banii nu se vo pierde, proiectul fiind fazat. Vestea proastă este că în 2023 numărul de avarii a crescut față de 2022, iar numărul de debranșări rămâne ridicat. În ultimii patru ani, au renunțat la sistemul centralizat de încălzire aproape 11.000 de locuințe.

Protestul care va continua şi marţi, deşi nu s-a prezentat nimeni: Am avut neoficial încercări să îl convingem să renunţe

Protestul din Piaţa Constituţiei, la care nu s-a prezentat nimeni, va continua şi în ziua de marţi, zona urmând a fi blocată potrivit protiocolului. Nicuşor Dan afirmă că a încercat să-l convingă pe organizator să renunţe, dar nu a reuşit. El explică faptul că nu a ştiut că protestul a fost solicitat de apropiaţi ai Dianei Şoşoacă, dar cererea întrunea elementele legale şi a fost aprobată, potrivit News.ro.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, luni seară, la Digi 24, că au existat 4-5 solicitări de autorizare a protestelor fermierilor şi transportatorilor în Bucureşti, una făcută de FORT care a vrut să aducă 15.000 de maşini în Capitală.

Niciuna dintre aceste cereri nu a întrunit elementele legale, fiind respinsă.

Întrebat când a ştiut că acest protest a fost organizat de apropiaţi ai senatoarei Diana Şoşoacă, Nicuşor Dan a afirmat: ”Este un om care a mai făcut de-a lungul timpului cerere către noi. Habar n-am avut de legătura dumnealui cu doamna Şoşoacă, însă era un cetăţean care ceruse, în numele unei idei, ceruse un protest şi nu aveam niciun motiv să nu aprobămcererea asta de protest”.

Primarul general a afirmat că, dincolo de protestul din Piaţa Constituţiei, ”noi avem nişte proteste cu nişte oameni care au nişte revendicări”.

„Sunt nişte chestiuni care sunt reale, depăşesc bine atribuţiile mele de primar, dar sunt nişte chestiuni reale. A fost o încercare de politizare, cum s-a mai întâmplat de multe ori”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Întrebat cum răspune PNL şi PSD care-l acuză că i-ar conveni ca protestatarii să intre în Bucureşti – pentru a contesta Guvernul – Nicuşor Dan a afirmat: „Nu am dat acea autorizaţie pentru 15.000 de maşini în Piaţa Victoriei. N-am făcut, nici într-un caz, nici în altul decât să aplic legea. Şi într-un caz şi în altul am aplicat legea. Protestul FORT era un protest care paraliza traficul din Bucureşti. Se încălca un articol explicit de lege care spune că nu ai voie să afectezi traficul. Ăsta era un protest care nu afecta traficul şi îndeplinea condiţiile legale”.

Primarul general afirmă că a aprobat, în trei ani de mandat, 1.000 de proteste, dintre care 20-30 chiar împotriva sa, potrivit News.ro.

În 11 puncte termice din 1.000, furnizarea este sub parametri: Apa este călduţă în loc să fie caldă

Primarul general spune că în 11 puncte termice din 1.000, furnizarea agentului termic este sub parametri. „Apa este călduţă în loc să fie caldă. Asta înseamnă 100-110 scări de bloc”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a explicat că se întâmplă din cauza unei avarii, dar entru remedierea căreia nu se va interveni pe durata gerului.

„Nu vom putea interveni în exact zilele astea geroase (…) pentru că o intervenţie înseamnă să opreşti cu totul căldura pentru blocurile alea. Aşteptăm încă două-3 zile până când se încălzeşte ca să intervenim, să reparăm avaria şi în această perioadă o să fie furnizare sub parametri”, a mai anunţat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

De ce nu aprobă Nicușor Dan PUZ-urile primăriilor de sector?

Răspunzând întrebărilor primite de la primarii de sector, Robert Negoiță și Ciprian Ciucu, care îl acuză că nu a aprobat PUZ-urile de sector de peste un an și jumătate, Nicușor Dan spune că s-au făcut greșeli în privința planurilor privind construcțiile. „Din păcate, documentațiile spun că există zone mixte (n.r. locuințe-grădinițe/școli), dar ele nu există”, a argumentat el.

Primarul general spune însă că PUZ-ul sectorului 6 „va fi aprobat in mai puțin de o lună-două”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro