Sari direct la conținut

De la margarină la servicii medicale și cele de curierat: top 10 scumpiri din ianuarie

HotNews.ro
Alimente în frigider, Foto: Neil Guegan / ImageSource / Profimedia
Alimente în frigider, Foto: Neil Guegan / ImageSource / Profimedia

Cele mai mari creșteri de preț în ianuarie au venit de la margarină: un pachet costă cu aproape 20% mai mult față de acum un an.

Dar de ce margarina în mod specific? Scumpirea untului, pe de o parte au re-orientat gospodinele mai întâi către mărci private de unt și apoi către margarină. Iar costul margarinei nu a fost afectat doar de cererea crescută ca alternativă la unt, ci de o creștere accentuată a costurilor uleiurilor comestibile, datorită războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și interdicția Indoneziei impusă exporturilor de ulei de palmier.

În topul celor mai mari scumpiri regăsim serviciile de curierat și cele poștale, aici presiunile pieței muncii ducând la creșteri salariale care apoi sunt transferate în prețuri.

Serviciile de apă-canal sunt a treia categorie în ordinea scumpirilor, cu peste 12%, urmate de detergenți. În cazul acestora din urmă, cererea pe plan mondial a crescut și ca urmare a dezvoltării clasei de mijloc care conștientizează mai bine noțoinile de igienă personală. Apoi, scumpirea materiei prime, cheltuielile cu investițiile, dezvoltarea de produse mai prietenoase cu mediul, dar și investițiile în marketing- toate acestea sunt incluse în prețul de la raft al detergentului.

Urmează sectorul de legume și fructe. Mai mult de un sfert din legumele consumate în România şi 40% din fructe vin acum din import.

Cantitatea de legume şi fructe adusă din străinătate s-a dublat în ultimul deceniu, iar pentru fiecare categorie merge spre 1 milion de tone anual, în timp ce producţia de legume a scăzut în această perioadă şi cea de fructe a stagnat, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Fermierii din Bacău s-au asociat şi au investit în depozite de fructe, iar acum fac pasul spre export. Pe de altă parte, sunt producători care spun că şi cu irigaţii la legume este greu să faci faţă secetei, care în ultimii cinci ani a fost prezentă în România şi a micşorat recoltele. Apoi, costurile mari de producţie în spaţii protejate – sere sau solarii – i-au determinat pe unii fermieri să renunţe la activitate.

Una peste alta, inflația „alimentară” a fost de 4,5% în ianuarie.

Coșul de cumparaturi în supermarketuri a crescut foarte putin valoric – sub media inflației, în contextul general al oamenilor de a-și controla bugetele de cheltuieli fără a face sacrificii serioase în alegerile de consum.

Compromisul general a fost împărțit între produse mai ieftine și numărul acestora (cantități mai mici din aceleași produse)– coșul din supermarketuri ajungând la o medie de 5 produse/coș de cumpărături, de la o medie de 7 produse/coș acum 3 ani, arată o analiză a Retail Zoom.

INTERVIURILE HotNews.ro