De la Razvan Temesan la Claudiu Cercel. Mica enciclopedie a sefilor de banci care s-au intersectat cu Procuratura
Daca va amintiti, primul sef de banca din Romania postdecembrista care a facut cunostinta cu arestul Politiei a fost Razvan Temesan. Era prin 1999, arestarea lui s-a facut si atunci ca si acum, in fata camerelor tv. Alaturi de Temesan, au fost retinuti si cativa inalti functionari de stat din Ministerul Agriculturii. De atunci, prin fata camerelor tv au mai fost condusi in arest Constantin Dinulescu (ex-CEO) Bankcoop, Gheorghe Popescu (Banca Internationala a Religiilor), Ion Rusinaru (Banca Albina), Iosif Pop (Banca Transilvania), Ilie Carabulea (Banca Carpatica) si altii pe care ii veti regasi mai jos.
- Vezi aici cum functiona sistemul de bonusare intr-o banca. Unul din principii: comisioanele cerute clientului sa acopere 200% din valoarea bonusului
- Razvan Temesan-ex presedinte Bancorex. Azi, om de afaceri prosper.
Fostul presedinte al Bancorex, a fost arestat de catre Parchetul Curtii de Apel Constanta in mai 1999, pentru o perioada de 30 de zile, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice. El a fost invinuit in acel dosar l ca, in urma cu cinci ani, a aprobat deschiderea unui acreditiv de 5,5 milioane de dolari in favoarea companiei AgroHolding din Bucuresti pentru importul a 30.000 de tone de motorina din Franta.
Alaturi de Temesan au mai fost cercetati, in stare de arest, din 13 mai, Stan Dragomir, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Mihail Cojocaru, presedintele Federatiei Patronatului Societatilor Agricole cu capital majoritar de stat si director al AgroHolding. Potrivit anchetatorilor, in 1994, cei doi au solicitat si obtinut deschiderea unui acreditiv de 5,5 milioane de dolari de la Bancorex prin prezentarea unor date nereale privind un import de 30.000 tone de motorina din Franta si care era destinat agriculturii. Motorina a fost scoasa din portul Constanta de directorul Mihail Cojocaru, care a intocmit declaratiile vamale fara a avea imputernicirea Bancorex.
La operatiunile de vamuire a motorinei importate au fost folosite documente vamale false, afirma politia. Desi motorina a fost vinduta, AgroHolding SA n-a returnat cele 5,5 milioane de lei si dobinzile aferente. Stan Dragomir, in calitatea sa de secretar de stat la Agricultura, a semnat actele de import, desi nu aveau acreditare.
- Vezi aici cum arata un raport de audit dintr-o banca: Deficienta repetata cu posibil impact semnificativ.
Temesan a mai fost acuzat de acordarea unor credite doar pe baza unor garantii morale dar si de atribuirea a 34 de autoturisme, proprietatea bancii, unor persoane si institutii de stat, cu suportarea cheltuielilor de catre bancaDe asemenea, fostul sef al Bancorex a mai fost acuzat de incalcarea „Regulamentului Operatiunilor Valutare”, cand a vandut firmei Elvila, in afara pietei valutare – in cateva transe – suma de 5,6 milioane USD. Razvan Temesan a acordat si firme i lui George Constantin Paunescu – Poolgec – mai multe credite, fara acoperire in cont, prin eludarea normelor bancare. Ulterior, Temesan a renuntat sa mai incaseze de la Paunescu dobanzile de 6% pe an, care se percepeau creditelor restante.
- Ion Rusinaru- Banca Albina. Credite fara acoperire
Fostul presedinte al Bancii Albina SA, Ion Rusinaru, si fostul sef al Serviciului credite din cadrul sucursalei Unirea a aceleiasi banci, Sevastian Stroe, au fost retinuti in aprilie 2003 de Serviciul Politiei economico-financiare, compartimentul pentru combaterea fraudelor bancare, care a dispus inceperea urmaririi penale a celor doi si a altor 16 persoane.
Potrivit anchetatorilor, Ion Rusinaru (75 de ani), presedinte al Bancii ALBINA in perioada 1996-1999 si membru al Consiliului de Administratie (CA) a initiat o grupare de persoane, din care faceau parte si fiul sau, Ion I. Rusinaru (35 de ani) , director al Bancii Albina SA – Sucursala Unirea, Sector 1, in perioada ianuarie 1998- iunie 1999 si Sevastian Stroe, (51 de ani), sef Serviciu Credite in cadrul Sucursalei Unirea a Bancii Albina SA, in perioada 1997- 1998.
Gruparea avea ca scop acordarea de credite unor societati comerciale care, in mod normal, nu ar fi putut beneficia de astfel de credite. Celor trei li s-a adaugat si Soufi Hani, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Albina, asociat la RGS INDUSTRIES SRL si, indirect, asociat si la RGS TRADING GROUP SRL.
La 1 aprilie 1998, CA al Bancii Albina aproba acordarea fiecarei dintre aceste doua firme a cate un credit de 106.000 de dolari, respectiv de 105.000 dolari.
Culmea este ca nici una dintre firme nu formulase vreo cerere de credit, iar angajatii bancii nu le verificasera bonitatea. A doua zi, Ion Rusinaru si Sevastian Stroe dispuneau deja acordarea efectiva a creditelor, desi contractele cu societatile respective nu fusesera incheiate, iar Sucursalei Unirea nu ii fusese comunicata inca oficial decizia luata de CA in ziua precedenta. Actele erau intocmite abia dupa aceea. Cinci membri ai Comitetului de Credit si Risc din Centrala Bancii au intocmit documentatia de analiza, avizand post factum acordarea creditului. Acuzatiile formulate de anchetatori sunt: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, respectiv abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, fals intelectual si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
- Dinulescu- Bankcoop, credite fara acoperire si luare de mita
Fostul presedinte al Bankcoop, Alexandru Dinulescu, a fost arestat in iunie 2003 de autoritatile americane din Philadelphia, unde se stabilise dupa ce a fugit din tara, in 1997. Dinulescu fusese condamnat la 10 ani inchisoare, in anul 2000, pentru luare de mita. In Romania, Dinulescu a fost arestat in 19 februarie 1997, sub acuzatia de luare de mita. Dupa doua luni, a fost insa eliberat. Prin intermediul avocatilor sai, bancherul a anuntat autoritatile ca se afla in sanatoriul Calacea, judetul Timis. De aici, el a reusit sa treaca granita si sa ajunga in America, unde se afla unul din fiii sai. Dinulescu a fost arestat in 1997, in urma dezvaluirilor facute de Alexandru Raducan, patronul imperiului de carton SANCA. Fostul presedinte al Bankcoop era acuzat de luare de mita, fals, evaziune fiscala si acordarea de imprumuturi fara acoperire, toate din banii deponentilor Bankcoop. Arestat pe 19 februarie, Dinulescu a fost pus in libertate doua luni mai tarziu, instanta Curtii de Apel Bucuresti refuzand sa-i mai prelungeasca mandatul emis de procurori.
Potrivit rechizitoriului, fostul presedinte al Bankcoop i-a cerut lui Aurel Rosianu prin intermediul lui Vasile Peta sa-i depuna 6 milioane de lei la circuitul financiar „Caritas”, pentru a-i aproba un imprumut de 300 de milioane de lei. Dinulescu i-a cerut si omului de afaceri Mordehai Nahor sa-i depuna 30.000 de dolari in contul personal deschis la filiala Schottengasse Wien a Creditanstalt, in schimbul avantajarii la cumpararea de valuta, prin firmele sale, cu ocazia licitatiilor valutare, precum si a finantarii prin credite, acordate prin Bankcoop, a unei afaceri viitoare. Intre timp, Politia a mai constatat ca in perioada 1993-1994, Dinulescu a pretins si primit 75 de mii de dolari de la doua persoane in calitate de presedinte al bancii, promitandu-le acordarea de credite si reesalonarea unor imprumuturi. Intr-un alt proces, Dinulescu a mai fost condamnat, de instantele inferioare, la 5 ani de inchisoare sub acuzatia ca a prejudiciat banca cu peste 2,8 miliarde de lei.
Intr-un alt caz, Dinulescu este invinuit de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca ar fi acordat preferential credite in valuta lui Catalin Botezatu si lui Alexandru Raducan, incalcand regulamentul valutar. Matrapazlacurile lui Dinulescu au dus in final la prabusirea Bankcoop, peste 600.000 de deponenti ramanand cu „ochii in soare”, gaura facuta prin diverse sarlatanii financiare ridicandu-se la aproape 2.000 de miliarde de lei.
- Ion Popescu- Banca Internationala a Religiilor. Credite fara respectarea normelor legii
Foarte pe scurt, din probele administrate de procurori a rezultat ca, in perioada iulie 1999 -februarie 2000, in calitate de presedinte al bancii, director, respectiv sef serviciu,Ion Popescu, Raceala si Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106.786.123.000 de lei vechi si credite in valoare de 80.535.611.000 de lei vechi catre 11 societati comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanta (care reprezinta un credit in sensul legii) au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou-infiintate, in conditii favorabile cesionarilor, adica plata in rate esalonate pe cinci ani, termen de gratie de sase luni, conditionat de acordarea unor linii de creditare.
Creditele s-au acordat cu incalcarea normelor interne de creditare ale Bancii Internationale a Religiilor: documentatii incomplete, lipsa analizei bonitatii clientilor si a posibilitatii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioada de patru sau cinci ani in loc de un an, acceptarea de garantii fictive. De asemenea, la acordarea creditelor s-au incalcat si reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prin care se interzicea creditarea societatilor pentru care nu putea fi efectuata analiza bonitatii si a posibilitatilor de rambursare. Metoda aleasa de conducerea BIR pentru evitarea raportarilor catre BNR cu privire la creditele mari si expunerea fata de un singur debitor a constat in infiintarea de catre solicitant a mai multor societati, acordarea de credite de catre mai multe sucursale (noua sucursale ale BIR), acceptarea achitarii avansului la cesiunile de creanta din liniile de credit.
- Banca Romana de Scont- banii lui Vantu, arestarea lui Nicolaescu
Teodor Nicolaescu, care era dat in urmarire generala si internationala , s-a predat la Politie. Inainte de a fi dat in urmarire, Nicolaescu fusese citat pentru audieri, politistii cercetindu-l sub aspectul comiterii infractiunii de delapidare, intrucit presedintele BRS ar fi substituit sume de bani apartinind deponentilor.
Specialist in finante-banci este recrutat de Sorin Ovidiu Vintu dupa ce reuseste performanta sa ajunga Director General in cadrul Ministerului Privatizarii din Romania. Ulterior, Teodor Nicolaescu devine presedinte al Bancii Romane de Scont, iar in 2001 este arestat fiind acuzat de fraude economice si executa 18 luni de arest preventiv.
In Martie 2010, Teodor Nicolaescu este trimis in judecata de procurorii DIICOT alaturi de directorul Dramiral Group SA, Mihai Iacob, pentru o inselaciune de 135 de miliarde (RON) cauzata rafinariei RAFO Onesti.
- Horia Ciorcila, trimis in judecata si apoi achitat pentru spalare de bani
Suma pe care presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si fostul vicepresedinte, Claudiu Silaghi, au castigat-o din manipularea pietei de capital este de aproximativ 30 de milioane de lei, potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj.
Pusi sub acuzare pentru manipularea pietei de capital si spalare de bani, cei doi au fost trimisi in judecata alaturi de alte sase persoanei. Ciorcila si Silaghi ar fi vandut catre Bank of Cyprus actiuni ale Bancii Translivania (TLV) pe care le cumparasera prin interpusi, dupa ce aflasera de intentia bancii cipriote de a achizitiona o cota din capitalul Bancii Transilvania. Potrivit procurorilor DIICOT, Ciorcila a castigat 11,7 milioane de lei, iar Silaghi intre 17 si 20 de milioane de lei, exploatand informatii pe care le aveau datorita pozitiilor lor in conducerea bancii. Potrivit DIICOT, Ciorcila a derulat operatiunile bursiere prin intermediul offshore-ului cipriot Dodworth, care ii apar tine. „Ca urmare a informatiilor private detinute, care, daca ar fi fost facute publice, ar fi avut un impact semnificativ asupra pretului TLV, prin intermediul offshore- ului Dodworth, a vandut 8,9 milioane de titluri TLV (…) cum paratorului Bank of Cyprus”, se arata in rechizitoriu.
„Din probe rezulta ca, de la bun inceput, Ciorcila Horia a folosit societatea Dodworth Limited in numele careia a efectuat tranzactiile, iar ulterior a incasat contravaloarea tranzactiilor in conturile acestei societati si a virat aceste sume in mai multe conturi aparent fara legatura cu persoana sa pentru a disimula adevarata natura a provenientei, circulatiei si pro prietatii banilor”, au mai scris magistratii DIICOT. Ciorcila le-ar mai fi vandut cipriotilor actiuni TLV odata cu vanzarea unui alt offshore pe care il avea in Cipru: Salecom Limited.
Ulterior, Ciorcila a fost achitat, anchetatorii negasind suficiente probe care sa le sustina acuzatiile.
- Carabulea- Banca Carpatica- un dosar de coruptie fara legatura cu banca
Milionarul Ilie Carabulea, patronul Atlassib, si fostul prim procuror de la Sibiu Florin Apostu au fost condamnati definitiv la inchisoare cu executare. Conform rechizitoriului, in cursul lunii septembrie 2010, Apostu Florin Nicusor a primit de la inculpatul Carabulea Ilie contravaloarea unei revizii auto in suma de 4.000 lei pentru a-l sprijini in promovarea unui recurs in interesul legii, lasandu-l sa creada ca are influenta asupra Procurorului General al Romaniei. Revizia a fost facturata intre SC Star Motors SRL Sibiu si SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele inculpatului Carabulea Ilie.
Au mai fost si alti sefi de banci dar din esaloanele inferioare. Spatiul ne obliga sa ne limitam la cazurile mai sus descirse. Vom reveni.