Sari direct la conținut

Presa belgiană, anunț cu trei zile înainte de meciul Belgia-România de la Euro 2024: „E posibil ca toată lumea să refuze”

HotNews.ro
Presa belgiană, anunț cu trei zile înainte de meciul Belgia-România de la Euro 2024: „E posibil ca toată lumea să refuze”
Meciul Belgia-Israel din toamnă se va juca probabil în străinătate

După ce a pierdut meciul de debut la Euro 2024 în fața Slovaciei, naționala Belgiei primește o nouă veste proastă. Va juca meciul cu Israel din toamnă cel mai probabil în altă țară. Nu e singurul anunț important venit din Belgia astăzi, scrie Golazo.ro.

  • Poți citi aici cele mai proaspete știri și comentarii de la Campionatul European și despre pregătirea meciului România – Belgia.

Programat pentru 6 septembrie, meciul Belgia-Israel din cadrul Ligii Națiunilor nu va avea loc la Bruxelles, scrie ziarul belgian Le Soir. Motivul: municipalitatea se teme de incidente în urma situației din Israel și a protestelor pro-palestiniene.

Având în vedere deteriorarea contextului geopolitic în conflictul armat din Fâșia Gaza, întrebarea dacă meciul Belgia-Israel ar trebui sau nu să aibă loc a devenit tot mai acută în ultimele zile. Numărul tot mai mare de manifestații de susținere a cauzei palestiniene pe întreg teritoriul Bruxelles-ului a făcut ca atmosfera în jurul organizării acestui meci și a măsurilor de securitate care trebuie puse în aplicare să fie destul de insuportabilă, scrie ziarul belgian.

În aceste condiții, și după o analiză atentă pentru a evalua toți parametrii acestei probleme spinoase, municipalitatea din Bruxelles a decis să anunțe Uniunea Belgiană de fotbal, printr-o scrisoare care va fi trimisă din nou miercurea aceasta, că nu va autoriza desfășurarea meciului pe platoul Heysel. Nici pe 6 septembrie, nici la o altă dată. 

Benoit Hellings, consilier pentru sport, explică: „Având în vedere riscul de dezordine pe stadionul însuși, în imediata vecinătate și în centrul orașului, nu ne putem asuma riscul de a pune în pericol siguranța concetățenilor noștri. Un meci de fotbal al „diavolilor” este un moment de reunire a oamenilor în familie și de sărbătoare. Având în vedere starea actuală a lucrurilor, este imposibil ca acest lucru să se întâmple. După ce am luat pulsul forțelor de ordine, care confirmă potențiala creștere a riscului de probleme grave, suntem convinși că trebuie aplicat principiul precauției”.

Uniunea belgiană va transmite, bineînțeles, documentul către UEFA pentru a primi avizul acesteia. Franța și Italia, care vor găzdui și Israelul în Liga Națiunilor în această toamnă, vor fi cu siguranță atente la acest subiect. La fel și primarii orașelor ale căror stadioane ar putea fi folosite ca plan B, precum Bruges (Jan Breydel), Liège (Sclessin), Genk (Cegeka Arena) și Anvers (Bosuil). Este puțin probabil ca Anderlecht (Lotto Park) să fie luat în considerare, deoarece este una dintre cele 19 municipalități din Bruxelles. La rândul său, orașul Leuven și-a manifestat deja refuzul de a găzdui evenimentul. În februarie anul trecut, orașul Gent a obligat La Gantoise să joace cu ușile închise meciul din Liga Conferințelor cu Maccabi Haifa, scrie ziarul belgian.

Nu e exclus in refuz din partea tuturor primăriilor

Cum nu poate fi exclusă posibilitatea unui refuz colectiv din partea diverselor primării vizate din țară (inclusiv în configurația unui meci cu ușile închise), Federația va trebui, mai mult ca sigur, să aștepte o poziție oficială din partea UEFA. De la atentatele comise de gruparea palestiniană Hamas la 7 octombrie 2023, echipele internaționale ale Israelului participă la competiții internaționale în mai multe țări diferite. Fotbaliștii naționalei și ai cluburilor joacă în Ungaria, în timp ce baschetbaliștii de la Maccabi Tel-Aviv și-au stabilit reședința pe parchetul lui Partizan Belgrad din Serbia pentru două treimi din sezonul de Euroligă.

Posibilă variantă, Budapesta

Ne îndreptăm spre un meci Belgia-Israel jucat în deplasare, mai precis pe Boszik Arena din Budapesta, așa cum este deja Israel-Belgia (ca și meciurile cu Franța și Italia)?, se întreabă ziarul belgian.

Ideea, care nu a fost încă discutată în cadrul Uniunii Belgiene, nu este deloc exclusă. Și, de la o zi după primul meci al Diavolilor la EURO, această ipoteză ar putea începe să prindă contur dacă nu se va găsi o soluție pe teritoriul belgian. Fie la Budapesta, fie în orașele care acceptă să își asume organizarea unui meci cu participarea echipei naționale israeliene. Și nu sunt multe, cu excepția unor țări din Europa de Est, precum Ungaria și Serbia.

Citește pe Golazo.ro, anunțul făcut de presa belgiană în privința unuia dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României.

foto: Profimedia

INTERVIURILE HotNews.ro