Sari direct la conținut

Decizie „complet neaşteptată”: Jurnaliști ruși excluși de la Jocurile Olimpice 2024

HotNews.ro
Decizie „complet neaşteptată”: Jurnaliști ruși excluși de la Jocurile Olimpice 2024
Turnul Eiffel, Paris, JO 2024 / Sursa foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenţia de presă rusă de stat TASS a anunţat că patru dintre jurnaliştii săi care au participat deja la unele evenimente la Jocurile Olimpice de la Paris au rămas fără acreditări, după ce acestea au fost retrase de organizatori, relatează News.ro.

Retragerea acreditărilor a fost „complet neaşteptată”, a precizat TASS, adăugând că jurnaliştii au participat la ceremonia de deschidere şi la mai multe evenimente.

„Comitetul de organizare Paris 2024 a citat decizia autorităţilor franceze, dar nu a menţionat nicio nemulţumire concretă sau motive pentru o astfel de decizie”, a scris agenţia rusă într-un comunicat.

O scrisoare trimisă de Comitetul Olimpic de la Paris, consultată de AFP, precizează că un „cod intern de securitate” presupune ca o „autoritate administrativă competentă” să examineze cererea care a condus la un „rezultat negativ”.

Artiom Kuznețov, la a şaptea sa ediţie a Jocurilor Olimpice

Unul dintre jurnalişti, Artiom Kuznețov, se afla la a şaptea sa prezenţă la Jocurile Olimpice, potrivit TASS. „Comitetul de organizare a spus că a fost decizia autorităţilor franceze”, a declarat pentru AFP unul dintre jurnaliştii care şi-au pierdut acreditarea, care a dorit să rămână anonim. „Nu avem nicio explicaţie. Este complet aleatoriu”, a adăugat el.

Doar 15 sportivi ruşi au fost acreditaţi să participe la Jocurile Olimpice cu statut neutru, deoarece majoritatea federaţiilor sportive le-au interzis accesul ruşilor din cauza războiului din Ucraina.

Rusia a criticat ceremonia de deschidere a JO, care a fost descrisă drept un „eşec masiv” de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

De asemenea, aceasta a declarat agenţiei TASS că „respectarea drepturilor jurnaliştilor şi libertatea de exprimare sunt cuvinte goale pentru (preşedintele francez Emmanuel) Macron”.

INTERVIURILE HotNews.ro