Sari direct la conținut

Declarația unică inteligentă se va aplica din 2026 pentru veniturile din 2025

HotNews.ro
Declaratia unica si plata taxelor, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Declaratia unica si plata taxelor, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Declarația unică va fi înlocuită cu una inteligentă, un act normativ în acest sens urmând a fi prezentat în acest an, a declarat directorul Direcției Legislație Fiscală din Ministerul Finanțelor, Iulian Ardeleanu, la Conferința Maratonul Fiscalității organizată de Profit News TV.

“Formularul inteligent digital va face calcul automat la CAS-uri și impozit pe venit. Nu se vor mai putea face erori, nu vor mai trebui controale ulterioare. Înainte de completare, contribuabilul va primi date de la ANAF legate de veniturile identificate de Agenție, va vedea ce a raportat angajatorul la ANAF pentru el, la veniturile cu reținere la sursă, și va putea face comparația între ceea ce știe și ceea ce primește de la ANAF″, a explicat Iulian Ardeleanu.

Potrivit acestuia, anul 2025 va fi unul de tranziție.

Precizăm că actualul formular 212 (Declarație unică) este unul inteligent și calculează automat impozitul pe venit, CAS și CASS, odată ce sunt bifate anumite căsuțe și completate sumele pe venituri și cheltuieli în cazul activităților independente, de exemplu. Nu este clar ce se dorește în acest sens.

„Probabil se refera la veniturile din dividende și alte surse, că le indentifică și calculează contribuții”, ne-a declarat Cornel Grama, consultant fiscal.

INTERVIURILE HotNews.ro