Sari direct la conținut

Deficit bugetar de 2,96% din PIB la jumătatea anului

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Ministerul Finantelor Publice
Ministerul Finantelor, Foto: Ministerul Finantelor Publice

România a înregistrat un deficit bugetar de 2,96% din PIB, în primele 6 luni din acest an, în scădere cu 1,38 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2020. De unde vine scăderea? Anul trecut firmele au amânat plata taxelor, iar de la finalul anului, în special de la începutul acestuia, au început să le plătească apelând la procedura de eșalonare simplificată. Deci vorbim în principal de un efect de bază. Cuvântul „bază” apare de 5 ori cu referire la asta, în documentul Ministerului Finanțelor.

Ca valoare, se ridică la 33,8 miliarde lei, fiind în scădere cu 11,3 miliarde lei.

Cele de mai sus sunt confirmate și de nota Ministerului Finanțelor:

„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde lei în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada mar-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA). Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în cazul TVA, contribuțiilor de asigurări, fondurilor europene, accize, respectiv impozit pe salarii și venit”.

Cheltuielile însumează 210,19 miliarde lei, acestea crescând cu 9,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

„Pe primele șase luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 8,11 mld lei”, spune Ministerul Finanțelor.

„Cheltuielile de personal au însumat 55,71 mld lei, în creștere cu 4,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,9% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior”, menționează sursa citată.

Vezi întreaga notă a Ministerului Finanțelor cu privire la situația bugetară la 6 luni

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro