Deficit bugetar de 3,35% la 8 luni. Efectul de bază și recuperarea taxelor amânate din 2020 îl face mai mic
Deficitul bugetar la 8 luni este de 3,35% din PIB, fiind mai mic cu 1,89 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2020. Evident, este vorba despre efectul de bază, adică măsurile luate anul trecut, precum amânarea taxelor, iar anul acesta prin eșalonarea simplificată au început să se plătească.
Față de situația din iulie, a crescut cu 5,38 miliarde lei, respectiv a urcat de la 2,89% din PIB, la 3,35% din PIB.
„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 240,81 mld lei în primele opt luni ale anului 2021, cu 19,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului trecut – ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit). Totodată, cele mai însemnate creșteri nominale se remarcă în cazul TVA, contribuții de asigurări și fonduri europene”, spune Ministerul Finanțelor.
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 280,16 mld lei au crescut în termeni nominali cu 9,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Pe primele opt luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 6,08 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,77 mld lei.