Deficite bugetare mari: divergente in randul tarilor europene privind sanctionarea automata
Ministrii de finante ai tarilor Uniunii Europene au ajuns, luni seara, la un acord care prevede sanctionarea „automata” a tarilor cu politica monetara relaxata care pot avea deficite bugetare prea mari, dar raman in continuare divergente mai ales in randul Frantei si Germaniei in privinta modului de aplicare a acestor sanctiuni, scrie AFP.
In urma unei reuniuni a ministrilor europeni de Finante, presedintele UE, Herman Van Rompuy, a anuntat ca ministrii europeni au aratat un „grad important de convergenta” asupra faptului ca, „atunci cand este posibil, mecanismul de luare a deciziei asupra sanctiunilor ar trebui sa fie mai automat” pentru tarile ale caror datorii publice sunt prea mari.
Totusi formularea vaga a presedintelui UE, arata ca inca mai exista divergente privind gradul de automatism al sanctiunilor, scrie AFP.
Pe de o parte Germania sustine aplicarea automata a sanctiunilor pentru tarile care depasesc un anumit prag al deficitului bugetar, dar Italia si Franta vrea sa limiteze aceste sanctiuni.
„Rolul politicului trebuie sa primeze in fata celui avut de expertii economici”, a spus ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde.
Presedintele Bancii Centrale Europene a cerut luni tarilor UE sa-si inaspreasca politica bugetara pentru a evita o noua criza.