Sari direct la conținut

Deficitul bugetar a fost de 4,64% din PIB în primele 11 luni

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Deficitul bugetar a urcat la 4,64% din PIB în primele 11 luni din 2023, fiind cu 0,45 puncte procentuale mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Ca valoare se ridică la 73,5 miliarde lei.

Potrivit notei care însoțește execuția bugetară, veniturile totale au însumat 464,95 mld lei în primele unsprezece luni ale anului, în creștere cu 11,8% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din fonduri europene, impozitul pe salarii și venit și contribuții de asigurări. De asemenea, au fost consemnate evoluții favorabile, însă mai temperate, și în cazul veniturilor din impozitul pe profit si TVA.

„Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 538,5 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe cele unsprezece luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 33,9% din PIB la 34,0% din PIB”, arată Ministerul Finanțelor.

Vezi întreaga notă a Ministerului Finanțelor privind evoluția la 11 luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro