Deficitul bugetar va fi de 5,74% din PIB, după a doua rectificare din 2022
Guvernul spune că finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an și că ar fi „pozitivă”, având o creștere a veniturilor cu 500 milioane lei.
Rămâne de văzut, după ce va fi publicat proiectul, ce înseamnă „pozitiv”. Dacă e pe o creștere mai mare a cheltuielilor, adică împrumuturi, atunci nu prea vorbim de ceva pozitiv. În plus, este important și capitolul investiții.
Conform Guvernului, deficitul bugetului scade de la 5,84 la sută la 5,74 la sută, în condițiile unei inflații mari care a mărit PIB-ul nominal.
Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an se va baza pe o creștere economică de 4,6%.
Ca valoare, din cauza inflației, ajunge la aproape 1.400 miliarde lei. Dacă în vară Comisia de Strategie și Prognoză se aștepta la o ușoară creștere în industrie, acum CNSP vede o scădere a contribuției la PIB 1,2%, iar la agricultură de la -3,4%, la -12,8%, ceea ce înseamnă că vedem impactul secetei din acest an.
Inflația la finalul anului este prognozată la 15,2%, comparativ cu ceea ce vedeau autoritățile în vară: 12,9%.
“Totodată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat”, spune Guvernul.
Executivul va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie.