Sari direct la conținut

Detaliile împrumutului militar de până la 2 miliarde de dolari pe care România îl va solicita SUA. Negocierile nu au legătură cu Summit-ul NATO sau cedarea sistemului Patriot

HotNews.ro
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan

Guvernul va trimite SUA o scrisoare de intenție în care solicită un împrumut de până la două miliarde de dolari pentru tehnică militară, urmând modelul Poloniei, au precizat surse guvernamentale pentru Hotnews.ro. Scrisoarea de intenție nu a fost negociată de președintele Iohannis la Summit-ul NATO de la Washington, au precizat surse politice convergente, care au adăugat: „nu se discută astfel de lucruri la Summit-ul NATO”.

„Negocierile durează de câteva luni, nu este o decizia luată astăzi. Nu trebuie să existe vreo confuzie, negocierile nu au avut loc la Summit-ul NATO de la Washington din această săptămână la care a participat președintele Klaus Iohannis. E un program normal de care se știa, negocierile sunt cunoscute. Nu are legătură nici cu sistemul Patriot, nu este vreo compensație pentru că am dat un sistem Patriot Ucrainei. E important ca lucrurile să nu fie încurcate. Nu cumpărăm un sistem Patriot sau avioane F35 cu banii împrumutați”, au declarat surse guvernamentale pentru Hotnews.ro.

Foreing Military Financing este un program american dedicat finanțării militare pentru străinătate. Partea română este interesată de program datorită dobânzii mici, de 3%.

Dobânda este considerată „senzațională de partea română” și are și perioadă de grație de un an. SUA au anunțat că acordă un astfel de împrumut Poloniei.

Guvernul trebuie să se grăbească să obțină aprobarea părții americane până în octombrie

„Cel mai probabil, rapid, săptămâna viitoare, Guvernul va trimite o scrisoare de intenție către Washington în care își anunță intenția să apeleze la împrumutul de până la două miliarde de dolari. Nu știm dacă este de două miliarde, dar ne dorim să primim cât mai mult. Premierul Ciolacu și-a dat deja ok-ul”, au precizat surse guvernamentale pentru Hotnews.

Ministerele din România care au lucrat la acest proiect sunt ministerele Apărării și cel al Economiei. Primul poate primi împrumutul pentru achiziția de tehnică militară, în timp ce ministerul Economiei este interesat de dezvoltarea fabricilor de armament. România a semnat cu SUA un acord pentru un centru de excelență pentru muniție NATO.

„Există discuții să producem muniție pentru tancurile Abrams pentru toată Europa. Există un acord de principiu, dar scrisoarea de intenție nu este încă semnată oficial, important e să rezervăm rapid banii SUA din acest program”, au spus surse guvernamentale.

Potrivit acestora, Guvernul trebuie să se grăbească să obțină aprobarea părții americane până în octombrie, „când se termină anul financiar”.

Surse mai „optimiste” din Executiv susțin că s-ar putea să avem aprobarea în „șapte zile”.

„Important este când pleacă scrisoarea de intenție din România”, a adăugat un oficial guvernamental.

România trebuie să decidă dacă în scrisoarea de intenție va trece „proiectele mature, negociate” sau și cele aflate în „stadiu de negociere în acest moment”.

Banii primiți de MApN pentru achiziție militară vor intra în deficit

Pentru semnarea programului trebuie să existe și un acord din partea guvernului american, nu doar a Congresului, deoarece Executivul american este cel care „își dă ok-ul” pentru furnizarea de tehnologie militară. Guvernul american este cel care controlează industria de apărare prin licențele oferite.

„Finanțarea este aprobată de partea americană, dar nu vorbim 100% de două miliarde de dolari, ci mai ales pentru proiectele mature. Nu are legătură cu pulberea, proiectul cu pulberea nu se va realiza cu americanii, ci cu Germania. Pulberea produsă în România este folosită de partenerii strategici”, au explicat surse guvernamentale pentru Hotnews.

Discuția majoră se centrează pe fabricarea de muniție de 120 mm și 155 mm.

Împrumutul de până la două miliarde de dolari poate avea efecte și asupra deficitului României. Banii primiți de MApN pentru achiziție militară vor intra în deficit potrivit surselor guvernamentale consultate de Hotnews.

Problema deficitului bugetar a fost ridicată și de Comisia Europeană, care a atenționat România că se îndreaptă spre un deficit de 6.9% în 2024. Cu toate acestea, guvernul Românie nu vrea să renunțe la împrumutul american. 

Foto: DreamsTime / Swathi Mohan

INTERVIURILE HotNews.ro