Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua sa creasca in Romania si Bulgaria
Portofoliile de credite neperformante vor continua sa creasca puternic in Romania si Bulgaria, intrucat cele doua state au ramas in urma tarilor din regiune in privinta recuperarii din recesiunea economica, potrivit unei analize a grupului financiar Deutsche Bank, citata de Mediafax. Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, portofoliile de credite neperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmand sa inregistreze o crestere usoara in perioada urmatoare, din cauza situatiei economice dificile si a avansului somajului.
Specialistii Deutsche Bank considera ca provizioanele se afla in prezent la niveluri confortabile, exceptie facand Ucraina, Lituania si Rusia.
In pofida recuperarii economice a regiunii, grupul german se asteapta in continuare la declinul creditarii. Disponibilitatea finantarii externe si evolutia imprumuturilor neperformante vor fi factori importanti pentru avansul creditarii in urmatoarele luni.
In cazul extinderii crizei din Grecia, Romania are un grad redus de expunere, mediu pe sectorul bancar si scazut pe economie reala si iesiri de capital, considera Deutsche Bank.
Astfel, Romania se incadreaza, alaturi de Albania, in categoria a doua de risc (de 5-15% din PIB) in privinta sectorului bancar. Cea mai dificila situatie o au Bulgaria, Macedonia si Serbia, toate cu risc ridicat (15-25%), in timp ce majoritatea statelor din Europa centrala si de Est se regasesc in ultima grupa (mai putin de 5%).
In privinta impactului asupra economiei reale, doar Albania, Bulgaria si Macedonia au o expunere de 5-15% pe sectorul exporturilor. Restul statelor, inclusiv Romania, au o vulnerabilitate scazuta, considera specialistii Deutsche Bank.
Ungaria prezinta cel mai mare risc legat de iesiri de capital cauzate de criza din Grecia, investitiile de portofoliu in aceasta situatie reprezentand 15-25% din PIB. Categoria a doua include Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Lituania, Polonia si Slovacia, iar ultima Albania, Kazahstan, Letonia, Macedonia, Romania, Rusia, Serbia si Ucraina.