Sari direct la conținut

Deutsche Bank, intr-o criza majora. Valoarea de piata este doar cu putin mai mare decat amenda din SUA. Cum a ajuns gigantul bancar intr-o astfel de ananghie

HotNews.ro
Deutsche Bank, Foto: Hotnews
Deutsche Bank, Foto: Hotnews

Deutsche Bank se confrunta cu intrebari privind capacitatea sa de a-si permite amenda de 14 miliarde de dolari aplicata de Departamentul de Justitie al Statelor Unite pentru modul in care a vandut obligatiuni ipotecare in urma cu un deceniu, scrie The Guardian.

Actiunile celei mai mari banci germane au ajuns aproape de minimele ultimilor 30 de ani si se tranzactioneaza la nivelul de doar circa 10 euro, ceea ce arata ingrijorarie investitorilor ca Deutsche Bank va fi nevoita sa-si mareasca rezervele cu bani de la actionari.

Acestia se intreaba daca banca nu ar fi trebuit sa ia masuri mai devreme pentru a-si pastra sanatatea financiara si daca guvernul german va interveni pentru a preveni un colaps.

Cum s-a ajuns aici?

Gigantul lumii bancare Deutsche Bank se zbate sa rezolve o serie de probleme ce ridica intrebari privind necesitatea de a face rost de noi fonduri pentru a supravietui.

John Cryan, britanicul care a preluat carma bancii cu 14 luni in urma, se confrunta cu dificila misiune de a aduce institutuia pe drumul cel bun chiar inainte ca situatia sa se inrautateasca dupa anuntul privind amenda de 14 miliarde de dolari pe care vrea sa i-o dea Departamentul de Justitie american.

Loviturile de imagine au fost fost dublate de noi reglementari introduse dupa criza bancara ce au facut ca institutiilor financiare sa le fie mai greu sa obtina profituri.

De asemenea, costurile bancii sunt prea mari, ceea ce l-a determinat pe Cryan sa demareze un plan de concediere a un sfert dintre angajati si sa vanda divizia chinezeasca si afacerea de retail Postbank pentru a face rost de capital.

Problemele cu care se confrunta au fost complicate de perioada prelungita cu dobanzi scazute, ceea ce i-a facut pe investitorii in Deutsche Bank sa realizeze ca va fi dificil pentru banca sa genereze atat de multe venituri ca in trecut.

“Deutsche Bank se gaseste in aceasta situatie din cauza ca a esuat in a-si echilibra bilanturile, in a-si reduce costurile si a se restructura cand vremurile o permiteau”, a spus Tim Crockford, manager de portofoliu la fondul Hermes.

De ce conteaza asa mult Deutsche Bank?

Activele bancii sunt evaluate la 1.800 de miliarde, adica jumatate din marimea economiei Germaniei. Chiar dinainte ca ultima criza a bancii sa apara, Fondul Monetar International a sunat alarma in privinta importantei Deutsche Bank pe scena mondiala, spunand ca “pare sa fie cel mai important contributor net la riscurile sistemice”.

Gigantul german este un jucator cheie pe piata derivatelor, instrumentele financiare complexe folosite pentru o gama larga de activitati, de la protejarea in fata variatiilor de dobanda pana la pariuri pe miscarile de pret ale actiunilor.

Aceste produse au fost in centrul crizei globale din 2008, cand colapsul preturilor imobiliare din SUA au lovit anumite derivate.

Ce se va intampla daca se va prabusi precum Lehman Brothers?

Potrivit evaluarii FMI, consecintele unui colaps al Deutsche Bank ar fi mai grave decat cele ale evenimentului-simbol al crizei bancare globale, prabusirea Lehman Brothers. Totusi, putini cred ca banca va avea soarta Lehman.

Christopher Wheeler, analist bancar la Atlantic Equities, arata ca Deutsche Bank nu poate ramane in acest moment fara bani, in conditiile in care are active de 250 miliarde de euro ce pot fi vandute.

Totusi, investitorii sunt alarmati. Actiunile Deutche Bank au cazut cu peste 50% anul acesta, asa ca valoarea de piata este de circa 14,5 miliarde de euro, adica, exprimata in dolari, cu doar 2 miliarde de dolari mai mare decat amenda de 14 mld$ propusa de SUA.

Va salva guvernul german banca sa fanion?

Acest scenariu pare improbabil. Cancelarul Angela Merkel nu ar vrea sa sprijine o banca ce a supravietuit crizei din 2008 fara bailout. Si chiar daca ar dori, noile reguli europene spun ca detinatorii de obligatiuni vor fi primii obligari sa isi asume pierderile. Analistii se asteapta totusi ca, in ultima instanta, Merkel sa intervina.

Care sunt optiunile?

Cea de care actionarii se tem cel mai mult este optiunea de a li se cere bani, desi actiunile au ajuns atat de joc incat orice majorare de capital ii va dilua pe investitorii existenti.

Estimarile expertilor din piata arata ca Deutsche Bank isi poate permite o intelegere cu Departamentul de Stat american in valoare de pana la 6 miliarde de euro fara sa fie nevoie sa ceara bani actionarilor. Alte optiuni implica alte restructurari in cadrul institutiei financiare.

“O varianta ar fi vanzarea diviziei de management de active, sau alte componente care aduc profituri mai atractive decat activitatea de baza si cea de investitii, precum managementul averilor private”, a mai spus Tim Crockford de la Hermes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro