Sari direct la conținut

Dezastre naturale și pierderi estimate la 268 de miliarde de dolari din ianuarie

HotNews.ro
Uraganul Ian, imagine satelitara, Foto: Bob Hines/Nasa / Zuma Press / Profimedia
Uraganul Ian, imagine satelitara, Foto: Bob Hines/Nasa / Zuma Press / Profimedia

Dezastrele naturale și pierderile provocate de om au provocat pagube în valoare de 268 de miliarde de dolari din ianuarie, mai puțin decât în 2021, în ciuda devastărilor provocate de uraganul Ian în Statele Unite și Cuba, potrivit AFP.

Aceasta reprezintă o scădere de 12% într-un an, potrivit studiului Sigma, pe care gigantul în reasigurări Swiss Re îl publică în fiecare an de peste 50 de ani. Din suma totală, o foarte mare parte este atribuită dezastrelor naturale (260 de miliarde), în scădere cu 11% față de anul precedent.

Costurile asumate de asigurători sunt estimate până în prezent la 115 miliarde de euro pentru catastrofele naturale, în scădere cu 5% pe un an, și la 7 miliarde de euro pentru daunele provocate de om, în scădere drastică (-24%).

Astfel, sectorul reasigurărilor a acoperit în acest an doar aproximativ 45% din pierderile economice, ceea ce, potrivit Swiss Re, ilustrează un deficit semnificativ de protecție la nivel mondial.

„Uraganul Ian, combinat cu alte fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtunile de iarnă din Europa, inundațiile din Australia și Africa de Sud și furtunile cu grindină din Franța și SUA, au dus la pierderi asigurate estimate la 115 miliarde de dolari din cauza catastrofelor naturale până acum în acest an”, a declarat grupul, care acționează ca un asigurător pentru asigurători.

Cel mai costisitor dezastru natural pentru asigurători în acest an a fost uraganul Ian, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit Statele Unite, care a provocat pagube semnificative și în Cuba.

Numai acest uragan a generat aproximativ jumătate din pierderile asigurate, estimate între 50 și 65 de miliarde de dolari. „Acest lucru evidențiază amenințarea potențială reprezentată de un singur uragan pe o coastă dens populată, într-un an de uragane, altfel blând”, se arată în studiul grupului elvețian.

Uraganul Ian a devenit astfel cel mai scump dezastru natural, după uraganul Katrina din 2005.

2022 a fost al doilea an consecutiv în care pierderile totale asigurate au depășit 100 de miliarde de dolari, continuând o tendință din ultimii zece ani de creștere anuală medie de 5-7%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro