Sari direct la conținut

Diagnosticarea cu COVID-19 a reginei Elisabeta a II-a a pus capac unei săptămâni groaznice pentru familia regală britanică

HotNews.ro
Regina Elisabeta a II-a alaturi de printii Charles si Andrew, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images
Regina Elisabeta a II-a alaturi de printii Charles si Andrew, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images

După rușinea acordului încheiat de prințul Andrew, acuzat în Statele Unite de abuz sexual, și implicarea prințului Charles într-un scandal de oferire de onoruri în schimbul banilor, contractarea coronavirusului de către regina Elisabeta a II-a a pus capac unei săptămâni de vești groaznice pentru familia regală britanică, scrie Reuters.

Palatul Buckingham a anunțat duminică după-masa că regina Elisabeta, care urmează să împlinească 96 de ani peste două luni, suferă de simptome ușoare după ce a fost testată pozitiv cu noul coronavirus.

Îngrijorările legate de sănătatea reginei și scandalurile în care a fost implicată recent familia regală a Marii Britanii amenință să arunce o umbră asupra celebrărilor naționale care vor marca anul acesta a 70-a aniversare a urcării pe tron a monarhului britanic.

„Suspectez că săptămâna trecută nu a fost una la care vreun membru al familiei regale să se uite înapoi cu prea multă plăcere”, afirmă Matthew Dennison, autorul „The Queen”, o biografie publicată recent a reginei Elisabeta a II-a.

Probleme pentru prinții Andrew și Charles

În urmă cu doar două săptămâni membrii familiei regale se bucurau de un val călduros de laude din partea publicului și a presei în contextul în care Elisabeta, în prezent cel mai longeviv monarh din lume, a celebrat 7 decenii pe tron, o bornă care nu a fost atinsă de niciunul din predecesorii săi în ultima mie de ani.

Încrederea a fost atât de mare încât Elisabeta a putut să anunțe că soția prințului Charles, Camilla, ducesă de Cambridge, va deveni Regină Consoartă odată cu accederea acestuia la tron.

Un asemenea anunț ar fi fost de neimaginat cu ani în urmă datorită antipatiei publicului britanic față de fosta doamnă Parker-Bowles, învinuită de mulți pentru destrămarea mariajului prințului Charles cu prințesa Diana.

Însă apoi marțea trecută a fost anunțat că prințul Andrew, al doilea fiu al reginei Elisabeta și al răposatului prinț Philip, a plătit o sumă de bani pentru a soluționa în afara instanței acuzațiile că a agresat sexual o adolescentă cu decenii în urmă.

Deși, conform înțelegerii, acesta nu a admis că ar fi comis vreo infracțiune, experții regali spun că deznodământul cazului înseamnă sfârșitul carierei publice a lui Andrew.

Doar două zile mai târziu poliția britanică a anunțat că investighează acuzațiile potrivit cărora un cetățean saudit a primit onoruri în schimbul unor donații făcute uneia dintre organizațiile caritabile ale prințului Charles.

Îngrijorări legate de sănătatea reginei Elisabeta a II-a

În aceeași zi regina Elisabeta s-a plâns că nu se prea poate mișca în timp ce avea o întâlnire la Palatul Windsor, o sursă din palat afirmând însă că acest lucru s-a datorat faptului că se simțea țeapănă, nu fiindcă nu era bine.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru Regină”, scria tabloidul The Sun pe prima sa pagină în ziua următoare.

Însă duminică Palatul a anunțat că regina, care a fost vaccinată deplin împotriva coronavirusului, a fost testată pozitiv pentru COVID-19.

Deși oficialii regali au anunțat că ea își va îndeplini în continuare îndatoririle mai ușoare, anunțul a aruncat încă o umbră asupra Jubileului ei de platină.

O regină cu care se identifică o țară întreagă

„Acesta trebuia să fie un an al cerebrărilor pentru regină (…) și evenimentele care distrag atenția de la acest lucru sunt în mod evident regretabile”, afirmă Matthew Denison.

Pentru majoritatea britanicilor regina Elisabeta a II-a este sinonimă cu Marea Britanie și aceste probleme recente de sănătate au ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul monarhiei într-o perioadă în care altfel acest subiect nu ar fi atras atenția publică.

Este mai puțin clar ce se va întâmpla cu familia regală britanică și monarhia în general după ce ea se va stinge din viață și fiul ei mult mai puțin popular va urca pe tron.

„Sunt foarte afectat…Toată lumea o iubește”, a declarat pentru Reuters Gerard Smith, un student în vârstă de 19 ani. „Ea a fost prezentă în timpul întregii mele vieți și în timpul vieții a aproape tuturor. Să sperăm că va trece peste asta”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro