Sari direct la conținut

DIICOT: Pentru că INML nu a putut determina ADN-ul în cazul Luizei, luăm în calcul să apelăm la alte instituții, inclusiv internaționale, pentru noua expertiză genetică

HotNews.ro
DIICOT, Foto: DIICOT
DIICOT, Foto: DIICOT

Procurorii iau în calcul să apeleze la Institutul Național de Criminalistică sau la o instituție din străinătate pentru a realiza noua expertiză genetică în cazul Luizei Melencu, în condițiile în care Institutul Național de Medicină Legală (INML) nu a putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, despre care Gheorghe Dincă a afirmat că ar aparține tinerei de 18 ani care a dispărut în luna aprilie, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

„Nu am decis dacă noua expertiză genetică va fi făcută în țară sau în străinătate. INML a dat raportul final de expertiză în cazul Luizei, neputând extrage ADN-ul. Atunci ne gândim să apelăm la instituții internaționale sau la Institutul Național de Criminalistică pentru a face cea de a doua expertiză”, a declarat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

DIICOT a anunțat marți că în urmă cu o zi ofițeri de poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, în baza unei ordonanțe emise de procurori, au mers la locuința Monicăi Melencu, mama Luizei, tânăra dispărută din luna aprilie, pentru a preleva probe biologice necesare efectuării unei noi expertize judiciare genetice. Potrivit DIICOT, i s-a solicitat consimțământul femeii, iar după ce s-a consultat cu avocatul ales aceasta a refuzat prelevarea de probe.

În aceste condiții, procurorii au solicitat și obținut de la Tribunalul București autorizarea judecătorului pentru a fi prelevate probe biologice de la mama Luizei, iar marți cei de la poliția judiciară vor merge din nou la locuința femeii pentru „a desfășura activitățile prevăzute de lege”.

Mama Luizei Melencu, tânăra de 18 ani dispărută din luna aprilie, pe care Gheorghe Dincă a susținut că a ucis-o, spune că nu va permite, chiar dacă procurorii au obținut mandat, să îi fie recoltate probe biologice pentru o nouă expertiză genetică. Femeia susține că anchetatorii ar vrea să „planteze” noile probe în oasele găsite la marginea pădurii, pentru a declara închis cazul Luizei.

„Mi s-au mai luat o dată probe, în urmă cu o lună şi jumătate. Eu ştiu că aceste probe biologice se pun undeva şi se păstrează. Ce au făcut cu probele date de mine până acum? De ce vor noi probe, încearcă să închidă cazul?”, a declarat pentru Mediafax Monica Melencu, mama Luizei.

Luiza Melencu, de 18 ani, a dispărut de acasă în luna aprilie, după ce a fost luată „la ocazie”. Suspectul, Gheorghe Dincă, a recunoscut că le-a ucis pe Luiza și pe Alexandra, în vârstă de 15 ani.

Bărbatul a susținut că ar fi ucis-o pe Luiza în luna aprilie, în aceeaşi zi în care a răpit-o, și i-a incinerat corpul. În acest caz, anchetatorii au făcut verificări și la marginea unei păduri unde Dincă a susținut că a aruncat trupul ars al Luizei, iar în 5 august anchetatorii au găsit un sac cu oase şi cenuşă.

În 17 august, DIICOT a anunțat că specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei.

În 18 septembrie, procurorii DIICOT care investighează cazul Caracal au precizat că fragmentele osoase descoperite în zona de lizieră au fost identificate, iar, potrivit concluziilor expertizei medico-legale, acestea provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani. Resturile identificate la marginea pădurii provin de la o altă persoană decât Alexandra Măceșanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro