Sari direct la conținut

Din salariul mediu net din luna iulie iti puteai cumpara 12,5 grame de aur. In 1970 ti-ai fi putut cumpara 169 de grame de aur. Vezi cum au evoluat salariile din 1953 incoace

HotNews.ro

Statistica a comunicat vineri datele privind salariul mediu net din iulie, precum si nivelul salarizarii pe zone ale economiei. La nivel general, in luna iulie 2014, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1719 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 32 lei (1,9%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4562 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1011 lei). In 1953, salariul era de numai 410 lei, adica o valoarea nominala mai mica, dar care iti permitea sa cumperi 29 de grame de aur, mai mult decat dublu fata de salariul de azi. Seriile de date privind salariile le am de aici, iar cursul dolaruluiil am de aici. Am transformat uncia in grame, ca datele sa fie mai usor de „citit”. Pentru pretul aurului am folosit date de aici.

Mai jos aveti cantitatea de aur (in grame) pe care puteai sa o cumperi din salariul net. N-as vrea ca graficului sa i se dea interpretari politice, intrucat el reflecta o evidenta economica si atat.

In graficul privind salariile am eliminat perioada inflatiei uriase din perioada 1992-2005 pentru ca distorsiona imaginea. Ceea ce a ramas, arata asa:

Revenind la luna iulie 2014, mai spunem ca indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,0%.

In luna iulie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna iunie ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie 2014 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut , la 900 lei/luna.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 10,9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
  • intre 6,0% si 8,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei;
  • intre 4,0% si 6,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria metalurgica, agricultura, vanatoare si servicii anexe, alte activitati extractive, alte activitati de servicii, extractia minereurilor metalifere, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.

Mai jos aveti cantitatea de aur pe care salariatii diverselor industrii ar fi putut-o lua din salariu”

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 7,9% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 5,5% si 7,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
  • intre 3,0% si 4,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de spectacole, culturale si recreative.

In sectorul bugetars-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: administratie publica (2,2%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale de la 1 iulie 2014 . In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-1,9%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro