Dinu Patriciu a cerut Parchetului autorizatiile pentru interceptarea convorbirilor sale telefonice
Omul de afaceri Dinu Patriciu a solicitat marti Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie autorizatiile in baza carora i-au fost ascultate convorbirile telefonice inainte de a fi pus sub acuzare in dosarul Rompetrol.
Patriciu a fost audiat astazi intr-un dosar in care – alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol – este cercetat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
Prezent la ora 11 la sediul Parchetului, Dinu Patriciu a declarat ca ca va solicita procurorilor autorizatiile privind inregistrarile telefonice, deoarece considera ca acestea au fost obtinute in mod ilegal.
Avocatii Rompetrol au depus, joia trecuta, o plangere penala impotriva functionarilor care „au dispus si au efectuat ilegal” interceptarea convorbirilor sale telefonice.
„Functionarii Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a caror identitate nu a fost inca dezvaluita, au actionat in afara cadrului urmaririi penale, fara ca activitatea de interceptare sa fi fost autorizata de un judecator si fara ca la adresa presedintelui grupului Rompetrol sa fi fost formulata, oricand pe parcursul anilor 1994 –2006, vreo acuzatie cu privire la fapte prin care ar fi atentat la siguranta nationala a Romaniei”, se spune in comunicat.
„Este de notorietate faptul ca urmarirea penala impotriva lui Dinu Patriciu a inceput in martie 2005. In aceste conditii, nefiind inceputa in 2003 urmarirea penala impotriva sa si, cu atat mai putin, sub aspectul savarsirii vreunei infractiuni impotriva sigurantei nationale, interceptarea convorbirilor sale nu poate fi decat ilegala”, se mai arata in comunicat.
Potrivit Rompetrol, mandatul de interceptare emis de procuror in 2003 nu a fost valid si nici interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu in cursul lui 2004 nu a fost legala, mai ales ca se adauga si lipsa unei autorizatii emise de un judecator impartial si inamovibil.
„Acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu si aduse la cunostinta publicului printr-o mediatizare excesiva, pe calea comunicatelor procuraturii, de cele mai multe ori emise chiar si inainte de aducerea invinuirilor la cunostinta invinuitului, sunt de natura strict comerciala si nu au fost probate in nici un fel”, se mai spunea in comunicat.
In opinia Rompetrol, ascultarea telefoanelor lui Dinu Patriciu arata ca s-a petrecut „o actiune reprobabila si pasibila de pedeapsa”. „Daca motivatia acesteia a fost o curiozitate lucrativa privind strategia de tehnologizare si achizitii a Grupului Rompetrol sau confectionarea unui dosar pentru zile negre, urmeaza sa o stabileasca justitia.