Sari direct la conținut

Discuțiile despre taxa pe stâlp încep de azi. Ne-am obișnuit să mergem în control doar la firmele care oricum erau corecte și plăteau la zi, spune ministrul Finanțelor

HotNews.ro
Discuțiile despre taxa pe stâlp încep de azi. Ne-am obișnuit să mergem în control doar la firmele care oricum erau corecte și plăteau la zi, spune ministrul Finanțelor
Ministrul de Finanțe Tanczos Barna Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Începem discuțiile pe taxa pe stâlp încă de azi. Depinde foarte mult de modul în care facem și normele de aplicare astfel încât lucrurile să fie foarte clare, iar companiile care realizează venituri prin alte construcții decât halele  de fabricație, decât fabricile care sunt impozitate în momentul de față cu impozit local la primărie, deci acele firme care au construcții speciale în baza cărora realizează venituri să plătească o taxă, a spus marți Tanczos Barna, invitat la Prima News la Maratonul de stabilitate economică.

Barna mai spune că ar fi inechitabil ca anumite companii cu venituri uriașe generate de construcții speciale să fie scutite de plata acelor impozite.

El a dat exemplul unei firme de tinichigerie auto sau al unui IMM de vopsitorie auto care achită un impozit pentru construcția în care își desfășoară activitatea „Și cred că este normal ca și celelalte companii, la rândul lor pe construcțiile care le  generează business-ul respectiv generează veniturile respective să plătească un impozit”, spune ministrul Finanțelor.

Barna spune că e nevoie de apliarea modulelor de e-TVA, e-Transport, e-Factură pentru a crește colectarea în zonele gri ale economiei. „Ne-am obișnuit să mergem tot timpul în control peste companiile care oricum erau corecte și plăteau taxele la zi. Trebuie să extindem plata taxelor și în acele zone care nu erau până acuma în zona de economie fiscalizată. În același timp, când un contribuabil vede că din taxele plătite se construiesc autostrăzi, când un contribuabil vede că din taxele plătite nu se mai îngroașă instituțiile Statului și că începe chiar o reducere a cheltuielilor, toate acestea vor contribui semnificativ la recâștigarea încrederii”, explică ministrul.

Acesta admite că economia României a cunoscut o perioadă foarte bună de dezvoltare, în ciuda unor situații politice „mai speciale” sau a unei stabilități „relative”. „Pe plan politic, ceea ce s-a întâmplat în decembrie și ceea ce a generat foarte multe semne de întrebare din partea organismelor internaționale – Comisia Europeană, agențiile de rating – au fost acele rezultate la alegeri care au generat și o temere pe plan mondial în ceea ce privește parcursul viitor al României. Avem însă un Parlament cu forțe democratice majoritare, avem un guvern stabil, o coaliție stabilă și forțe democratice în Parlament, care sunt cu peste 60% majoritare. Avem Parlamentul României, care e piatra de temelie a democrației, și atâta timp cât în Parlament avem majoritatea,  nu se pune problema unei crize politice”, e convins ministrul.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro