Sari direct la conținut

Disney și Ron DeSantis îngroapă definitiv securea războiului cu o investiție masivă anunțată în Florida

HotNews.ro
Disney și Ron DeSantis îngroapă definitiv securea războiului cu o investiție masivă anunțată în Florida
Parcul tematic Disney World din Florida (FOTO: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia)

Disney a finalizat un acord pe 15 ani cu Florida prin care se angajează să investească până la 17 miliarde de dolari în acest stat condus de guvernatorul conservator Ron DeSantis, punând astfel definitiv capăt disputei publice între cele două părți, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

În baza acestui acord, grupul Disney va investi în următorii 10-20 de ani pentru a dezvolta în Florda imensele sale complexuri hoteliere şi parcuri tematice din regiunea oraşului Orlando, precizează CNN. Acordul prevede, de asemenea, crearea celui de-al cincilea parc tematic „major” în aceeaşi regiune.

Guvernatorul republican din Florida, Ron DeSantis, şi grupul Disney, un angajator major din această regiune prin parcul său de atracţii Disney World din Orlando, au fost implicaţi într-o bătălie judiciară începând din 2022.

Grupul Disney a fost criticat de guvernatorul cu opinii conservatoare după ce a denunţat proiectul legislativ al acestuia ce prevedea restrângerea predării unor subiecte legate de orientarea sexuală în şcolile primare din Florida. Ca reacţie, guvernatorul Ron DeSantis a suprimat statutul special deţinut de Disney în statul Florida, punând capăt avantajelor de care parcul de distracţii beneficia din anii 1960.

Acel statut special îi acorda grupului Disney numeroase avantaje: facilităţi administrative, gestiune autonomă a sitului, împrumuturi în condiţii avantajoase.

Război total purtat de Disney și Florida

În 2023, în urma deciziei lui Ron DeSantis, statul Florida a preluat gestionarea parcurilor tematice Disney, asigurată până atunci timp de decenii de o instituţie creată de acest grup. Un comitet numit de Ron DeSantis a fost însărcinat cu administrarea terenului pe care se află Walt Disney World Resort.

Însă Disney a găsit o soluție juridică pentru a ocoli deciziile comitetului și a anunțat anularea mai multor investiții pe care le plănuia în Florida.

Grupul Disney a ajuns în luna martie 2024 la un acord cu statul Florida, punând capăt litigiilor care au opus cele două tabere în tribunalele din acest stat american. Încheierea disputei dintre cele două părți a venit după revenirea în funcția de CEO al Disney a lui Bob Iger, considerat un susţinător al imaginii familiale.

Disney are zeci de mii de angajaţi care lucrează în parcurile sale tematice şi la sediul său general din regiunea oraşului Orlando.

Reprezentant de marcă al nucleului dur al dreptei politice americane, Ron DeSantis, care s-a retras în ianuarie din alegerile primare republicane pentru prezidenţiale, s-a făcut remarcat printr-o serie de măsuri ultraconservatoare privind educaţia, imigraţia şi tematicile LGBT+.

INTERVIURILE HotNews.ro