Doar doi din cinci absolventi romani ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit in scoala (studiu)

Doar doi din cinci absolventi romani ajung sa lucreze in domeniile pentru care s-au pregatit in scoala, arata un studiu derulat simultan in Ungaria, Bulgaria si Romania. Studiul, la care au participat 48.602 de absolventi romani, a urmarit cariera socio-profesionala a absolventilor imediat dupa absolvire si dupa o perioada considerata suficienta pentru a atinge un anumit nivel profesional (6 luni). Potrivit rezultatelor, 32% dintre absolventi aveau locuri de munca partial legate de domeniul studiat, 39% au lucrat in domenii foarte diferite si 35% au lucrat in domeniul in care au studiat.
Este primul asemenea survey, stiut fiind faptul ca INS nu deruleaza asemenea cercetari, la fel ca Ministerul Muncii
Documentul integral il puteti citi alaturat.
documente
(13 Iun 2017) PDF, 3MB
„Nu mai e invatamantul care era odata….E inadmisibil ca student la masterat in 2016, sa vii cu date vechi din 2007, cand baza de date a Statisticii e actualizata pe unii indicatori pana la nivelul lunii trecute”, imi marturisea un profesor din ASE, revoltat de calitatea slaba a multor studenti. De partea cealalta, stand de vorba cu studentii economisti, acestia se plang de lipsa „upgrade”-ului de catre profesori. Predau dupa notiuni invechite, clar nu citesc ce se scrie pe blogurile de specialitate, ce sa invatam de la ei? Habar n-au sa manuiasca o tableta!, imi spunea saptamana trecuta o studenta.
- Cert este ca datele World Economic Forum confirma o scadere (abrupta chiar, as sugera) a calitatii invatamantului in Romania. Vezi in text ce posibile explicatii au fostul ministru Mircea Miclea, psihologul Daniel David- autor al unei remarcabile „Psihologii a poporului roman”, dar si un fost bancher local care lucreaza in prezent in Londra