Sari direct la conținut

 Domnul guvernator si domnul prim-viceguvernator raman pe functii, asta e sigur!, spune un membru al Comisiei de buget din Camera. Martea viitoare candidatii in noul Consiliu de Administratie al BNR vor fi audiati in comisiile de specialitate

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: Agerpres
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: Agerpres

Audierea candidatilor pentru locurile din noul Consiliu de Administratie al BNR in comisiile de specialitate din Parlament va avea loc in 10 iunie inainte de pranz, urmand ca in dupa-amiaza aceleiasi zile acestia sa fie validati de Parlament, au declarat pentru HotNews oficiali ai comisiei din Camera Deputatilor. El a precizat ca listele vor fi definitivate abia luni (in 9 iunie), astfel incat e prematur sa spuna cine pleaca si cine ramane. „De domnul Guvernator si de prim-vicegvernator (Florin Georgescu-sustinut de PSD-n.red) suntem siguri ca isi pastreaza pozitiile. In rest, nu se stie deocamdata”, au mai spus oficialii citati. Vezi ce spun sursele noastre despre ceilalti membri ai CA din BNR

Reamintim ca in aceasta toamna mandatul intregului CA al BNR expira, iar procedura trecuta in Statutul BNR prevede ca membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiti de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului.

In prezent, cei noua membri sunt:

  •  Guvernator – Academician Mugur Isarescu

Ramane in functie fara discutie

  • Prim-viceguvernator – Prof. univ. dr. Florin Georgescu

Nu se atinge nimeni de Georgescu. Desi criticat pentru manierele sale si modul direct in care isi expune opiniile, Georgescu este cel care da linia politicilor fiscale ale PSD.

a indeplinit functiile de deputat si ministru al finantelor (1992-1996). Din 7 mai 2012 pana in 21 decembrie 2012 a fost ministru al finantelor in Guvernul Ponta. A absolvit cursurile Facultatii de Finante si Contabilitate din cadrul A.S.E. Bucuresti in anul 1976, ca sef de promotie, urmand apoi cursul postuniversitar in management financiar al University of Missouri Kansas City, ca bursier Fulbright Alexander Hamilton Felow (august 1991 – mai 1992). A obtinut titlul stiitific de doctor in economie, specialitatea finante si circulatie baneasca (1989).

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat in Ministerul Finantelor, ca economist, inspector financiar, sef serviciu si apoi director general la Directia Control de Stat Bucuresti. In paralel cu activitatea profesionala, a fost si cadru didactic asociat la ASE Bucuresti, catedra Finante-Banci.

A fost membru in Partidul Democratiei Sociale din Romania si membru al Biroului Executiv Central al PDSR. La data de 28 mai 1992, a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. In Guvernul Nicolae Vacaroiu, a indeplinit functia de ministru de stat, ministrul finantelor (19 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996).

A fost ales ca deputat de Olt in doua legislaturi pe listele PDSR (1996-2000 si 2000-2004). In prima legislatura a fost vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, membru al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana si vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din Romania (din 11 iulie 1997). In cea de-a doua legislatura, a fost presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci (pana in 17 martir 2004), presedinte al Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru controlul executiei bugetului Curtii de Conturi pe anul 2001 si 2002. A demisionat din Parlamentul Romaniei la data de 11 octombrie 2004, fiind inlocuit de Virgil Delureanu.

In paralel cu activitatea de deputat, in anul 2000, Florin Georgescu a fost membru in Consiliul de Administratie al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BIB), institutie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, precum si presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Incepand din anul 2004, detine functia de prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de administratie al BNR. De asemenea, este profesor universitar doctor la ASE Bucuresti, conducator stiintific de doctorat.

  • Viceguvernator – Dr. Bogdan Olteanu, sustinut de PNL

Politician si avocat roman, fost deputat de Bucuresti si fost membru al Partidului National Liberal. A detinut functia de presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei intre 2006 si 2008. De asemenea, in perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Tariceanu. Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de Bucuresti pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. A figurat si ca membru in comisiile de privatizare a BCR si CEC.

La data de 7 octombrie 2009, Olteanu a fost numit viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, fiind impus de PNL in locul lui Daniel Daianu, preferat de Dan Radu Rusanu. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

  • Viceguvernator – Dr. Cristian Popa. Sustinerea PDL i-ar putea fi fatala, chiar daca este…

..,unul din cei mai capabili oameni din BNR. A absolvit cursurile Facultatii de Comert din cadrul A.S.E. Bucuresti. A obtinut titlul stiintific de doctor in economie si a lucrat ca economist sef la Banca Nationala a Romaniei si consilier al lui Mugur Isarescu. In sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei din 16 decembrie 1998, dr. Cristian Popa a fost numit in functia de viceguvernator si membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul Romaniei i-a reinnoit acest mandat pentru un termen de 5 ani.Vorbeste la perfectie engleza si franceza. Este un foarte bun negociator in relatiile cu organismele internationale, fiind responsabil cu politica monetara. Din pacate, a avut sustinerea PDL. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

  • Membru – Prof. univ. dr. Marin Dinu

Fost senator in legislatura 2000-2004 ales in judetul Dambovita pe listele partidului PSD. Ramane, foarte probabil, daca isi va exprima dorinta.

  • Membru – Prof. univ. dr. Nicolae Danila- fost executiv bancar, cu experienta si relatii

Foarte bun economist roman si una din figurile proeminente ale sistemului bancar din Romania. A fost presedinte executiv al BCR in perioada 1999-2007, iar din octombrie 2009 este membru in Consiliul de Administratie al BNR. In 2010 era considerat cel mai bogat bancher roman, cu o avere de circa 25 milioane euro. La un moment dat se vorbea despre Danila ca ar fi persoana potrivita pentru a-i lua locul lui Isarescu. De notat cateva iesiri in presa ale acestuia care erau voalat critice la adresa politicilor BNR. Ramane, foarte probabil, daca isi va exprima dorinta.

  • Membru – Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu- poet si mason

Virgiliu Stoenescu s-a nascut la data de 1 ianuarie 1947 in orasul Braila. A urmat cursurile Liceului „Iulia Hasdeu” din Bucuresti si apoi pe cele ale Facultatii de Comert Exterior din cadrul A.S.E. Bucuresti, absolvite in anul 1969. Intre anii 1969 si 1973 este cercetator stiintific la „Institutul de Economie Mondiala” din Bucuresti. Academicianul Costin Murgescu, directorul Institutului, l-a trimis la studii de specializare in Franta (1971-1972). Acolo, i-a cunoscut pe Marcel Schapira si Ion Vitianu, avand primul contact cu Masoneria. Reintors in tara, obtine titlul stiintific de doctor in economie (1973). Devine cadru didactic la A.S.E. Bucuresti, la Catedra de Istoria Gandirii Economice, avand din anul 1995 gradul didactic de profesor universitar titular la aceeasi catedra. Este vicepresedinte al Societatii Romane de Economie (S.O.R.E.C.). Membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 2004. Detine gradul de mare secretar general al Supremului Consiliu de grad 33 al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Romaniei. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

  • Membru – Conf. univ. dr. Agnes Nagy- sustinuta de UDMR

A absolvit cursurile Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica, din cadrul A.S.E. Bucuresti. A obtinut titlul stiintific de doctor in economie, domeniul contabilitate si audit, specializarea finante-banci, in anul 2005, cu teza de doctorat „Eficienta auditului bancar in vederea reducerii riscului de sistem”, elaborata in cadrul ASE Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Constantin Ionete. In sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei din 16 decembrie 1998, Agnes Nagy a fost numita in functia de membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

  • Membru – Dr. Napoleon Pop- sustinut de PNL, fost deputat al acestui partid

In urma alegerilor parlamentare din 26 noiembrie 2000 si dupa demisia din Parlament a lui Theodor Stolojan, Napoleon Pop devine la 28 decembrie 2000 deputat de Bucuresti pe listele PNL (Partidul National Liberal). In aceasta calitate, este membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare (decembrie 2000 – octombrie 2003) si apoi al Comisiei pentru munca si protectie sociala (octombrie 2003 – octombrie 2004). In anul 2001, efectueaza un curs de pregatire parlamentara pentru relatiile cu FMI si Banca Mondiala (Viena/Austria, organizator FMI).

In anul 2000 a fost coordonator tehnic al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare si prezidentiale in municipiul Bucuresti, in cadrul Departamentului de Campanie al PNL Bucuresti. Din anul 2002, detine functia de presedinte al Comisiei de Politica Externa a Partidului National Liberal, iar pentru o perioada este vicepresedinte al Comitetului de coordonare si conducere al Filialei municipiului Bucuresti (ianuarie – noiembrie 2002).

La data de 28 septembrie 2004, Parlamentul Romaniei l-a ales ca membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Nu se stie daca i se va reinnoi mandatul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro