Domnul Ionescu, capcanele pietei muncii si locurile de munca vacante
Domnul Ionescu a ramas fara servici in luna iunie anul trecut. Patronul firmei la care lucra a fost arestat, actele firmei au fost ridicate, astfel ca Ionescu nu si-a putut face nici macar dosarul pentru somaj. Dupa 6 luni de stat „pe bara”, traind din banii doamnei Ionescu (care avea din fericire un salariu de 3000 de lei), si-a gasit abia recentun job intr-un cu totul alt domeniu decat cel in care se formase, job platit cu 1200 de lei brut. Leafa asta i s-a dat numai pentru ca domnul Ionescu are studii superioare si un master facut. Cazul e real si indica modul defectuos in care functioneaza piata muncii. Avem circa 615.000 de someri dar si locuri vacante. Cand vezi datele comunicate de INS nu poti sa nu intrebi de ce nu se angajeaza toti cei in cautarea unui loc de munca pe locurile vacante disponibile? Explicatiile sunt mai multe.
E drept, exista si persoane care nu au lucrat niciodata, dar nu despre ei e vorba aici (numarul lor il aveti in graficul de mai jos)
De vina pentru asta nu e numai Ministerul Muncii, sa fim intelesi. De vina e si sistemul de educatie care nu formeaza specialisti ceruti de piata. La fel, suntem in aceasta situatie si datorita imbatranirii demografice, ce face ca acele calificari de care dispun somerii sa nu mai corespunda celor cerute de locurile de munca vacante. Abilitatile de gasire a unui loc de munca sunt mai reduse comparabil cu cele ale tinerilor. In timp poate aparea si sentimentul de descurajare si renuntare la cautarea unui loc de munca. Mai e de vina fiscalitatea ridicata pe munca, ce incurajeaza zona subterana a muncii la negru. Nu pe ultimul loc putem discuta despre capcana salariului mic, capcana somajului si capcana inactivitatii. Detalii, in acest studiu.
- Numarul locurilor de munca vacante din ultimele 3 luni ale anului trecut a fost de 39700, in scadere 100 de locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2013, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 8300. Daca ne uitam la rata locurilor de munca vacante, aceasta a fost de 0,91% (in TIV 2014) in scadere cu 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2013, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,17 puncte procentuale
- Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,93%) si in alte activitati de servicii (2,50%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (10,6 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 0,98%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7,3 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,4 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,4 mii locuri vacante in invatamant.
- La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,07%, respectiv 0,04 mii locuri vacante), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).
Revenind la domnul Ionescu, sa ne uitam si peste alte cazuri particulare, pe care le cunosc indeaproape:
Cazul A. Fost corporatist de top, cu salariu de mii de euro timp de ani buni de zile. A vazut jumatate din lume. A venit un tinerel (angajat de el) care i-a suflat postul. Acum traieste din ce a strans in anii de sefie. De 3 ani nu lucreaza si nu vrea sa coboare sub un anumit nivel al salariului. Asteapta „pana s-o ivi ceva pentru mine”, zice trist. Acel ceva nu se va ivi in graba, intrucat lumea s-a schimbat. Cel mai tare il afecteaza faptul ca nu mai e chemat la petrecerile la care odinioara era considerat sufletul chefului.
Cazul B.Familie, doi copii. Lucreaza fiecare dintre soti in strainatate, cate 6-9 luni pe an. Iau circa 1000 eur/net/lunar. Cu banii adunati ACOLO isi maresc gospodaria AICI. Acolo lucreaza la negru. El in tamplarie, ea in social care. Nu sunt inregistrati ca someri, nu figureaza nici ca angajati, pentru ca nici nu sunt. Nu vor sa se stabileasca acolo (cu cateva eforturi ar putea) pentru ca „mai bine o duci aici, cu banii LOR”, dar nici aici n-ar imbatrani pentru ca doar un orb n-ar vedea incotro se ndreapta tara. Deocamdata nu ne plangem, om vedea ce o sa mai fie-, zic ei la unison inainte de un barbecue oferit vecinilor.
Cazul C. Familie de intelectuali. El, prof universitar, ea fosta directoare de banca. Copil student in strainatate. Banca si-a redus activitatea si a inchis unitatea la care ea era directoare. O vreme a facut in mod legal contabilitati la doua lanturi de farmacii, intrucat aveau nevoie de bani. Dar a fost diagnosticata cu o boala al carui tratament e scump si poate fi subventionat doar daca admiti ca esti SUB un anumit nivel al veniturilor. Asa ca a demisionat fictiv, desi continua sa faca contabilitate, sotul a fost trecut intr-o postura profesionala inferioara¬Ea apare ca somera, desi nu e.