Sari direct la conținut

Doua banci grecesti fuzioneaza. Ce se rezolva in fond prin asta?

HotNews.ro
Laurian Lungu, Foto: HotNews.ro
Laurian Lungu, Foto: HotNews.ro

Fuziunea Alpha Bank si EFG Eurobank nu a fost o mare surpriza. Deutsche Bank a analizat acest scenariu iar surse din piata bancara elena vorbesc despre noi fuziuni bancare locale. Cum ar fi de pilda Piraeus– Postbank – ATE BANK. E posibil sa aiba loc, asa cum la fel de probabil e sa se amane. Totul depinde de cum vor evolua pietele financiare. Deocamdata asistam la o criza de lichiditate mascata in una de sovabilitate. Bancile europene ezita sa se imprumute intre ele, fiecare asteptand sa vada ce se mai intampla. Pe acest fond se anunta mariajul Alpha-Eurobank. Ce rezolva el de fapt?

Fuziunea celor doua banci poate rezolva anumite probleme, explica Laurian Lungu, partener al Macroanalitica. „Se pot realiza castiguri datorita sinergiei activitatilor; se poate schimba structura actionariatului prin atragerea de noi actionari – in cazul de fata Qatar Investment Authority – si implicit infuzie de capital. Lucru esential, tinand cont ca in acest moment ambele banci depind masiv de BCE in activitatile lor de finantare” ,spune Lungu pentru HotNews.ro. Ceea ce este important insa este contextul in care are loc aceasta fuziune, mai atrage el atentia.

  • Bancile grecesti, datorita expunerii lor pe titlurile de stat ale Greciei, vor avea de suferit pierderi de pe urma programului de restructurare a datoriei publice

„Din acest punct de vedere actiunea lor este preemptiva, fuziunea face ca aceste pierderi sa fie mai usor de suportat. Per ansamblu, efectul fuziunii ar trebui sa fie benefic in masura in care banca nou creata va avea costuri mai mici, o eficienta crescuta si un nivel al capitalului Tier 1 mai ridicat. Pe de alta parte, aceasta fuziune poate ridica o problema suplimentara in ceea ce va duce la creearea unei institutii din categoria ‘too big to fail’, cu toate problemele care deriva de aici”, mai spune Laurian Lungu.

Cu siguranta ca vom mai vedea si alte achizitii/fuziuni in sistemul bancar european, adauga economistul roman. „Atat noile norme ale Basel 3 cat si expunerea bancilor la datoria suverana vor forta, indeosebi bancile mici si mijlocii care au nevoie de injectii de capital, sa se indrepte inspre una din aceste „solutii””, conchide Lungu.

Desi bancile elene au trecut cu brio „stress-testul” Bancii Centrale Europene, un proces de consolidare este inevitabil. Nu ai astazi oameni de anvergura unui Keynes, Kohl samd. Sarkozy, care nu este un om dedicat Finantelor, incearca sa faca ce poate. Din pacate, inflatia nu mai ai cum sa o eviti. Cu atataia bani aruncati in joc, pe fondul neincrederii (bancile europene nu se mai imprumuta intre ele) inflatia este evident unica solutie. Totul e sa fie una controlata (4% pt urmatorii 5-6 ani). A zis-o Krugman, nu eu

Lagarde se enerveaza degeaba. Cei care sar la beregata ei, le fel. Enervezi pietele. Cum se face ca pana acum 4 ani era ok sa faci deficite, sa te dezvolti pe credit (i.e pe datorie) si acum brusc nu mai e normal? Brusc, toate teoriile economice- de la stanga la dreapta- au devenit inutile daca nu chiar periculoase. Lagarde pare sa incerce sa obtina pentru tara ei niste avantaje din pozitia pe care o ocupa acum.

In fond, economia e un joc cu suma nula. Ca cineva sa faca deficit e nevoie ca altcineva sa faca excedent. In clipa asta excedent fac f putine tari- China si Germania.

In concluzie:

-se va ajunge la recastigarea terenului teoriilor protectioniste

-cei cu excedent vor dicta (ceea ce si fac)

-FMi deja discuta renegocierea rolului tarilor BRIC

-pana nu reglementezi sistemul bancar nu rezolvi nimic

Citeste si postul lui Theophyle „Dupa domnul a vorbit doamna”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro