Sari direct la conținut

Dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist Chirurgie dento-alveolară, Regina Maria Dental Clinics: „Un implant de calitate accelerează vindecarea, așa cum o fundație bună susține o casă”

Smile Media
Dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist Chirurgie dento-alveolară, Regina Maria Dental Clinics: „Un implant de calitate accelerează vindecarea, așa cum o fundație bună susține o casă”
Comparativ cu alte soluții de restaurare dentară, implantul oferă beneficii importante pe termen lung, spune dr. Matei Trăistraru/ Foto: Regina Maria Dental Clinics

Implantul dentar este o soluție pe termen lung de înlocuire a dinților lipsă. Nu toate implanturile sunt la fel și nici pacienții, astfel că soluțiile trebuie să fie personalizate. Dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist în Chirurgie dento-alveolară la Regina Maria Dental Clinics, vorbește despre beneficiile înlocuirii dinților lipsă sau a celor care nu mai pot fi salvați, despre cum decurge o intervenție chirurgicală de acest fel, precum și despre posibilitatea efectuării mai multor implanturi simultan cu extracția dinților.

Sănătatea dentară este una dintre problemele care merită toată atenția, dar pe care mulți români o neglijează constant. Barometrul stomatologiei, un studiu anual realizat de Regina Maria Dental Clinics, care analizează comportamentul românilor în privința serviciilor stomatologice, arată că nivelul scăzut al prevenției în sănătatea dentară a condus la creșterea numărului de probleme stomatologice severe. Numărul extracțiilor dentare a crescut, la fel și nevoia de tratamente cu implanturi dentare.

Orice dinte lipsă trebuie înlocuit, pentru că în discuție nu este doar o problemă de estetică. Pentru că nu ne dorim doar un zâmbet frumos, ci și să mestecăm bine alimentele și să ne hrănim cum trebuie. Iar soluția cea mai eficientă pe termen lung este implantul dentar, subliniază dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist în Chirurgie dento-alveolară la Regina Maria Dental Clinics: „Ori de câte ori lipsesc dinți, ori de câte ori sunt probleme de fonație, de masticație, este foarte indicat să punem aceste implanturi. Pe care trebuie să le privim ca fiind rădăcinile artificiale pe care, ulterior, se pun dinții cu care pacientul vorbește normal, mănâncă normal.”

Refacerea danturii nu influențează doar sănătatea orală, ci are impact asupra întregului organism.

Sănătatea gurii influențează digestia, sistemul cardiovascular și alte funcții esențiale ale corpului, existând o interdependență clară între aceste sisteme.

Implantul încetinește retracția osoasă

Comparativ cu alte soluții de restaurare dentară, implantul oferă beneficii importante pe termen lung. Și asta din mai multe motive. În primul rând că, pentru a pune un implant dentar, nu este nevoie să se pilească alți dinți din proximitatea celui care lipsește, deci nu se pierde din substanța dentară a unor dinți. Apoi, unui dinte asupra căruia s-a intervenit trebuie îndepărtat și nervul, astfel că, dintr-un dinte viu ajunge să fie unul tratat pe canal, explică dr. Matei Trăistaru: „Pe moment, o astfel de intervenție poate dura mai puțin, comparativ cu un implant dentar, însă, pe termen lung, complicațiile care pot apărea și dezavantajele sunt mult mai mari.”

Pe când punerea unui implant sau a mai multora salvează practic tot ce înseamnă structuri biologice sănătoase din dinți, gingii și os. „Punerea implantului încetinește din resorbția osului acolo unde lipsește un dinte sau lipsesc mai mulți”, adaugă medicul stomatolog.

Pentru fiecare pacient care are nevoie de implant dentar soluția de tratament trebuie să fie personalizată. Pentru că nu toți pacienții sunt la fel și nici implanturile. „Din momentul în care pacientul se prezintă la noi, fie cu un dinte lipsă sau cu un dinte care nu mai poate fi salvat, automat el trece printr-o serie de teste clinice și radiologice. Practic, măsurăm și verificăm situația în interiorul cavității orale. Pe baza acestor informații, noi știm să recomandăm pacientului care este implantul cel mai indicat, pentru tipul de os pe care îl are, pentru tipul de defect osos. Pentru că trebuie știut că atunci când fie lipsește un dinte sau este un dinte cu probleme, de cele mai multe ori, lipsește și din os. Și în aceste situații, din experiența noastră, dar și din studiile de specialitate, un tip de implant dentar poate să se potrivească mai bine decât altul”, precizează medicul stomatolog.

Specialistul exemplifică: „Dacă avem de făcut adiții osoase ample, de un volum mare, anumite tipuri de implanturi au un tratament de suprafață care promovează acea vindecare osoasă mult mai bună. Și, practic, implantul stă mult mai bine în os. Este exact ca în cazul unei case care are o fundație foarte bună. Practic, noi acolo lucrăm, în cazul pacienților noștri, cu implanturile și cu adițiile noastre osoase: la fundație.”

Dacă dintele dispare, osul „se topește

Trebuie știut că, din momentul în care un dinte este îndepărtat, până la 30-40% din volumul osos care susținea acel dinte dispare, precizează specialistul: „Se topește. Apoi, în primul an se mai pierde până la 10-15% iar în anii următori această rată de resorbție a osului scade, dar se păstrează totuși. Pentru că așa, mai în glumă, mai în serios, plastic spus, osul «simte» că nu este nevoie de el, că nu este solicitat de către un dinte natural sau de către un implant într-un mod fiziologic, astfel încât să simtă că trebuie să se îngroașe în zona respectivă ca să susțină dintele, să susțină implantul”, detaliază medicul motivele retracției osoase.

De multe ori, atunci când medicii dentiști își pun problema implanturilor constată că lipsește destul de mult din os. De cele mai multe ori, durata unui tratament dentar care implică implant și adiție osoasă este de două-patru luni. „După aceste patru luni, se poate pune coroana fără probleme. Desigur, până să se pună coroana se verifică toată situația de la nivelul osului, din nou prin radiografii, tomografii, se inspectează și vizual și prin palpare, astfel încât să nu existe probleme. Din fericire, tratamentele, tehnicile chirurgicale, biomaterialele cu care lucrăm și implanturile dau o predictibilitate foarte ridicată acestui tip de abordare chirurgicală și protetică pe implanturi dentare”, precizează dr. Trăistaru.

În toate aceste etape ale tratamentului este necesară administrarea de antibiotic: „Din întregul organism, cavitatea orală are cea mai mare concentrație de floră bacteriană. În momentul în care vorbim de intervenții chirurgicale în această zonă ne propunem să scădem din riscul unei suprainfecții. Ce înseamnă acest lucru? Fie că facem o extracție dentară în prezența unor infecții sau urmează ca peste un timp să punem implantul vorbim de aceleași bacterii. Și chiar dacă în medicină nu poate fi complet eliminat riscul, ne propunem să-l scădem. De aceea se prescriu antibiotice fie la început, înainte de operație, fie câteva zile post-operator, astfel încât aceste riscuri să fie menținute la un minim.”

Pașii anteriori implantului dentar

Pentru ca un implant dentar să fie de succes, este esențial ca înainte de intervenție să se realizeze o evaluare completă a cavității orale. Aceasta include un consult clinic, radiografii panoramice și tomografii dentare, care oferă o imagine clară a volumului și calității osului disponibil.

„Dacă pacientul a pierdut dintele de mai multă vreme, este posibil ca osul din acea zonă să se fi resorbit semnificativ.”, explică Dr. Matei Trăistaru, medic stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolară, Regina Maria Dental Clinics.

Din fericire, în majoritatea situațiilor, tehnologia modernă și biomaterialele performante permit efectuarea adiției osoase și inserarea implantului în aceeași ședință. Această abordare scurtează considerabil durata totală a tratamentului și oferă pacienților rezultate rapide și predictibile.

„Scopul nostru este ca implantul să fie înconjurat de un os sănătos, cu grosime adecvată, pentru a susține un dinte care să funcționeze perfect ani la rând. Pentru că, în final, pacienții nu se laudă cu implanturile – ci cu zâmbetul, cu felul în care vorbesc, mănâncă și trăiesc în fiecare zi”, adaugă Dr. Trăistaru.

Implantul, simultan cu extracția

Dacă pacientul nu are contraindicații de altă natură, nu există infecții însoțite de puroi, de exemplu, cel mai bine este ca implantul dentar să fie făcut simultan cu scoaterea dintelui sau a dinților. În acest fel se evită retracția dentară și implicit faza adițiilor osoase. „La noi se practică acest lucru cu foarte mult succes. Iar studiile arată foarte clar că, pentru situațiile în care un implant poate fi pus imediat post-extracțional spunem noi, față de situația în care s-ar face extracția, astăzi și apoi se așteaptă până la două, trei, patru luni, beneficiile pentru pacienți sunt mult mai mari. Se păstrează mai mult din os, acesta este de o calitate mai bună pentru implantul pe termen lung, iar toată durata de tratament scade semnificativ.  Pacientul ajunge mai rapid la dintele care să-l ajute la ce are de făcut zi de zi. Dar, repet, și subliniez, trebuie bifate anumite condiții și, din fericire, în majoritatea situațiilor, acestea sunt întrunite.”

Așadar, când pacientul care are nevoie de un implant sau de mai multe și intră pe ușa cabinetului stomatologic i se face un prim examen clinic: „Facem după aceea examenele radiologice – radiografie panoramică, tomografii – care să ne arate situația de la nivelul osului, într-un prim moment, să ne arate că acel dinte este irecuperabil. Adică, orice tratament i-am aplica, nu ar răspunde. Am chinui degeaba și zona respectivă și pacientul. Ulterior, se trece la îndepărtarea dintelui. Sunt manopere chirurgicale traumatice, care permit îndepărtarea dintelui cu un minim de sacrificiu de os, altfel spus, cu o afectare cât mai mică a osului”, explică medicul stomatolog.

Apoi se fac adițiile osoase – din os recoltat de la pacienți în timpul operației sau din biomateriale – după care se pun implanturile. Pasul următor este acoperirea cu membrane obținute de la furnizori sau «fabricate» din sângele pacientului. Acestea din urmă au avantajul că promovează o vindecare mult mai bună și țesuturi de calitate pe termen lung, mult mai bune atât la nivel de gingie cât și la nivel de os. „Și, din acel moment, pacientul pleacă din aceeași ședință și cu dintele extras și cu implantul sau implanturile puse. Peste aproximativ patru luni revine pentru repararea zonei, pentru realizarea coroanelor, a dinților pentru care practic a venit la noi într-o primă fază”, explică medicul stomatolog.

Implantul nu este dureros, în majoritatea situațiilor

De cele mai multe ori, procedura de implant dentar nu este dureroasă. Mai ales că ea se realizează sub anestezie. Dr. Trăistaru explică: „Noi acționăm în felul următor: este vorba de o anestezie locală obligatorie, astfel încât pacientul nu simte nimic. Sigur, simte vibrații, pentru că îi spunem, să țină gura mai în stânga, mai în dreapta, dar din punct de vedere al durerii nu simte nimic. Această anestezie locală este dublată în multe situații de o sedare conștientă. Ce înseamnă acest lucru? Nu este vorba de o anestezie generală. Pacientul rămâne treaz, se simte foarte relaxat, foarte euforic, păstrează comunicarea cu noi. Ceea ce durează ca operație două-trei-patru ore, a doua zi pacientului i se pare că a durat 20 de minute.”

Echipa medicală din care face parte și medicul anestezist acționează pentru binele pacientului, astfel încât acesta să ocolească simptome clasice precum umflăturile, durerea, învinețirea. Acestea pot apărea, dar mai rar și de o amploare mult mai mică. „Acum, pacienții ne spun că în prima zi după operație au simțit o mică jenă. Nu mai discutăm de cazuri ca acum 15-20 de ani în care pacienții arătau precum sacii de box. Tehnicile chirurgicale s-au schimbat, medicamentele administrate sunt altele, astfel că pacienții nu doar că nu mai arată rău, ci pot reveni la activitățile din cadrul familiei chiar de a doua zi după operație”, dă asigurări medicul.

Zborul cu avionul, contraindicat

În perioada post-implant pacientul trebuie să respecte un anumit regim de viață. Să țină un regim alimentar și să nu facă efort. „Sunt situații în care este contraindicat zborul cu avionul. În funcție de tipurile de adiții osoase care s-au făcut, vorbim de perioade care pot fi de la cinci-șase zile, o săptămână până la două – trei săptămâni. Nu este vorba de ceva care să scoată pacientul foarte mult din rutina vieții sale”, recomandă dr. Matei Trăistaru.

Specialistul explică și de ce este contraindicat zborul cu avionul în această perioadă: „Sunt situații în care, de exemplu, se operează la nivelul sinusurilor maxilare. Și, în situațiile respective, pentru o vindecare cât mai predictibilă într-un sens pozitiv, este bine ca pacientul să evite aceste variații de presiune care se asociază de obicei cu zborul cu avionul, în special cu faza de decolare și aterizare.”

În funcție de situație, pacientul are anumite contraindicații de o amploare mai mare sau mai mică. „Cele mai îndelungate restricții pot dura câteva luni. Spre exemplu, pentru situațiile în care unui pacient i se pun lucrări provizorii fixe la câteva zile după punerea implanturilor. Mă refer la situații care privesc întreaga arcadă sau ambele arcade. Și, în situațiile respective, pacientul este instruit ca timp de patru luni sau de șase luni să aibă o dietă moale, astfel încât să nu pericliteze stabilitatea implanturilor la nivelul osului și practic să se bucure de ce înseamnă dantura fixă”, subliniază medicul stomatolog.

Cât este garantat implantul dentar

Durata de viață a unui implant dentar ține de doi factori. În primul rând, dintele sau coroana propriu-zisă trebuie din când în când scos și igienizată zona respectivă. După un număr de ani, este posibil ca dintele să trebuiască schimbat. „Pentru că și aceștia se tocesc, asemenea dinților naturali. Și atunci, trebuie schimbați.  În literatura noastră de specialitate, în manualele noastre, se recomandă schimbarea după șapte-opt ani. Dar, dacă nu prezintă niciun fel de problemă, desigur, pot să stea și mai mult. Am pacienți și cu coroane făcute cu mai bine de 15 ani în urmă și care nu necesită înlocuirea. Dar, de cele mai multe ori, este bine să fie înlocuite. Este așa, păstrând proporțiile, similar cazului în care ne luăm o pereche de pantofi și îi folosim. Nu avem cum ca după un an și jumătate să spunem că arată ca în prima zi. La fel și cu dinții noștri. Mai ales că pantofii îi mai dăm jos din picioare, dar dinții îi folosim tot timpul. Dacă vorbim despre implantul dentar, atâta vreme cât nu apar probleme de igienizare, probleme de imunitate generală sau care să afecteze metabolismul calciului, dacă pacientul vine regulat la controale medicale, ne putem aștepta ca implanturile să țină o perioadă îndelungată. Majoritatea studiilor de supraviețuire a implanturilor se fac la intervale de minim 10-15 ani. În condițiile enumerate mai devreme, dacă spre exemplu, la o arcadă punem astăzi, teoretic 10 implanturi, ne putem aștepta ca peste 15 ani minimum, aproape toate să fie la locul, la locurile lor”, punctează dr. Trăistaru.

Medicul mai spune că, în situațiile în care apar probleme, cele mai multe sunt legate de osul din jurul implanturilor și nu cu implanturile în sine: „Din fericire, luate din timp, în mod cât se poate de clar și de predictibil, există soluții. Poate fi îndepărtat sau pot fi făcute adiții osoase care să ajute implantul să mai stea pe arcadă sau pot fi inserate implanturi noi. Repet, soluții există, totul este să păstrăm comunicarea, colaborarea cu pacientul, în cadrul echipei medicale extinse.”

La fel ca dinții naturali și cei artificiali au nevoie să fie întreținuți, iar regulile de igienizare sunt cam aceleași. Periaj, ață dentară clasică sau specială, duș bucal și periuțe pentru spațiile interdentare. Nu trebuie folosite toate aceste mijloace, ci doar acelea care ajută cel mai mult la o igienă corectă. La aceste măsuri se adaugă controalele stomatologice regulate, la patru-șase luni maximum. „La control verificăm tot ce ar putea fi semn de inflamație. Se face o radiografie panoramică pentru a vedea care este nivelul osului. Ne putem aștepta ca, în timp, nivelul osului să mai scadă, dar cu o bună igienă dentară, a unor igienizări corespunzătoare făcute la cabinet, nu apar probleme”, conchide specialistul. 

Articol susținut de Regina Maria Dental Clinics

INTERVIURILE HotNews.ro