Sari direct la conținut

Dr. Mihaela Panduru explică manifestările cutanate în cazul bolnavilor de COVID 19

HotNews.ro
Dr. Mihaela Panduru, Foto: mihaelapanduru.ro
Dr. Mihaela Panduru, Foto: mihaelapanduru.ro

​Boala COVID 19 poate afecta pacientul și din punct de vedere cutanat. Dr. Mihaela Panduru, medic primar dermatolog la MedLife, explică care sunt manifestările cutanate asociate COVID-19, cronologia manifestărilor cutanate comparativ cu alte simptome COVID 19 și durata leziunilor cutanate.

În urma studiilor și articolelor citite și analizate de la începutul pandemiei și până în prezent, medicul Mihaela Panduru a descoperit că 3176 de pacienți au fost incluși în studiile privind manifestările cutanate din COVID 19. Dintre aceștia, 1491 au fost netestați, dar a fost considerat contextul epidemiologic, 1614 au fost testați și confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar la 71 dintre ei infecția nu a fost evidențiată.

Tipul manifestărilor cutanate observate la pacienții COVID 19

Dintre cei 3176 de pacienți incluși în studiile specifice:

• 37.7% au prezentat erupție eritematoasă

• 27.8% au prezentat leziuni acrale

• 3.9% au prezentat erupție veziculară

• 1.5% au prezentat livedo/vasculită

• 0.06% au prezentat modificări unghiale

Erupție eritematoasă

În cazul acestei afecțiuni, așa cum explică dermatologul, cel mai mare procent (69%) dintre pacienți a prezentat erupție maculo-papulară. 29% dintre cei afectați au avut erupție urticariană, iar aproximativ 1% s-au confruntat cu eritem polimorf-like sau alte manifestări cutanate, cum ar fi Sarcoid-like, erupție localizată, eritem al pliurilor sau Kawasaki-like.

„Cazurile Kawasaki-like prezintă conjunctivită, cheilită, adică eritem și fisuri la nivelul buzelor, cât și erupție la nivelul extremităților. Leziunile de tip Sarcoid-like sunt reprezentate de erupții constituite din noduli violacei care sunt diseminați la nivelul corpului. Au mai fost raportate și cazuri de tipul eritem nodos, caracterizate prin prezența leziunilor eritematoase nodulare localizate pe fața anterioară a gambelor”, explică medicul Mihaela Panduru.

Leziuni acrale

Dermatologul precizează că în cazul leziunilor acrale, 99% dintre cazuri au fost raportate ca fiind leziuni de tip Chilblain-like, leziuni care au un aspect de degerătură. În alte cazuri, în procentaj mult mai mic, au fost raportate leziuni de tipul acrocianoză, gangrenă și edem acral.

„Leziunile de tip Chilblain-like se pot localiza la nivelul picioarelor sau cel al mâinilor. În cazul în care există o evoluție severă a infecției, poate să evolueze până la gangrena degetelor”, explică medicul.

Erupția veziculară

În cazurile pacienților COVID 19 care au raportat erupție veziculară, 90% dintre aceștia au prezentat manifestări de tip varicela-like, 7% erupție veziculară localizată, iar 3% dintre cazuri au raportat eroziuni orale. Mihaela Panduru spune că formele de varicela-like se caracterizează prin erupție constituită din papule, vezicule și cruste, care sunt diseminate la nivelul întregului corp. În ceea ce privește leziunile orale, acestea au fost prezente ca și eroziuni la nivelul cavității bucale.

Livedo reticularis/Vasculita și modificările unghiale

Specialista aduce în vedere și faptul că au fost raportate cazuri de livedo reticularis/vasculita în cazul pacienților COVID, unde afecțiunea se recunoaște printr-un aspect dantelat al tegumentului. Modificările unghiale raportate se recunosc după o bandă cu un aspect violaceu, care a fost observată la nivelul unghiilor de la nivelul mâinilor.

Cronologia manifestărilor cutanate comparativ cu alte simptome COVID 19

În cadrul informațiilor publicate în articolele de specialitate, Mihaela Panduru spune că se observă faptul că majoritatea manifestările cutanate au apărut după celelalte simptome, 7% au fost raportate concomitent și doar 1% au fost anterior raportate celorlalte simptome.

În cazul leziunilor care au apărut înaintea celorlalte manifestări ale COVID 19, acestea sunt reprezentate de erupția maculo-papulară, de leziunile de tip Chilblain-like, de erupția veziculară și erupția urticariană. În cazul leziunilor care au apărut concomitent cu celelalte manifestări ale bolii provocate de noul coronavirus, la fel, a apărut erupția maculo-papulară și erupția urticariană, acestea fiind cele mai frecvente, în ambele cazuri, după cum semnalează specialista. „În momentul în care există un pacient care are astfel de leziuni, chiar dacă nu are alte manifestări, respiratorii sau digestive, este bine să ne gândim la o posibilă infecție cu virusul SARS COV-2”, precizează dermatologul.

Durata leziunilor cutanate

Medicul primar Mihaela Panduru spune că Livedo reticularis poate să dispară în mai puțin de 24 de ore. Ea precizează că marea majoritate a leziunilor persistă undeva la 1-14 zile și sunt reprezentate de erupția eritematoasă și de erupția veziculară, în timp ce altele pot persista o perioadă mai îndelungată de timp, cum ar fi eritemul nodos și Chilblain-like (14-25 de zile) sau afecțiunile de tip Sarcoid-like și anumite leziuni Chilblain-like, care pot persista mai mult de 25 de zile.

În concluzie, specialista atrage atenția asupra faptului că numărul de articole publicate pe această temă este mare, dar calitatea acestora este mică, multe fiind despre raportări de caz. Un lucru important de reținut în cazul manifestărilor cutanate în COVID este că cele mai frecvente sunt reprezentate de erupția maculo-papulară, de cea urticariană, cât și de leziunile Chilblain-like. Mai mult, ea este de părere că sunt necesare studii, care să analizeze aceste aspecte și să cuprindă un număr mult mai mare de pacienți.

––-

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

De la începuturile civilizației, frica este primul lucru care te izbește într-o pandemie. Ca să o alungăm, am luat o serie de măsuri de siguranță, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toți pacienții din clinicile și spitalele noastre sunt protejați și tratați. Am pus la dispoziția pacienților servicii medicale integrate, de o complexitate crescută, pentru a putea veni în întâmpinarea tuturor nevoilor lor.

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

ARHIVĂ COMENTARII