Dragon House Minion: Ieftin ca braga
Daca romantismul tau se rezuma la ideea ca foamea trece prin stomac, ori daca ai primit porecla „Oale Ling” pentru ca ai un apetit deosebit, iti recomandam sa eviti restaurantul Dragon House Minion. Aici nu vei gasi Marele Blid Chinezesc, caci portiile sunt mai degraba „minione”. Si, cum altfel?, ieftine ca braga. Iar cine a baut asa ceva in ultima vreme stie ca asta s-ar traduce prin „scump”. Caci scump este si Dragon House. Un restaurant interzis studentilor, destinat filantropilor si mizantropilor dornici de un loc retras. Totusi, se gasesc aici poate cele mai gustoase mancaruri cu orez din oras.
Dragon House Minion se afla pe str. Piata Amzei nr. 1. Se ajunge aici de la Piata Romana, pe ruta Magheru – Tache Ionescu – Piata Amzei. Sau, daca te afli pe Victoriei, trebuie sa stii ca restaurantul este situat intre Teatrul Act si Green Hours, deci la nici cinci minute de Hilton, Sala Palatului, ori Ateneul Roman. Mai trebuie doar sa-ti verifici ceasul: daca te afli in intervalul 12:00-24:00, esti norocos: usile localului iti vor fi deschise.
Desi se stie ca la chinezi totul e mic (nu si namila aia de Yao Ming), restaurantul de pe Victoriei se vrea opusul: este foarte spatios (etajul I, parter si subsol, cu foarte multe mese), meniul este foarte lung (contine 130 de feluri de mancare), iar preturile sunt astronomice (ca doar chinezii sunt experti cand vine vorba de astri si astrologie).
La portile Orientului Foto: Hotnews |
Daca vrei sa-ti duci prietena pentru o cina romantica, ai gasit locul potrivit, caci nu se poate sa nu gasesti o masa mai retrasa (noi va recomandam masa 16, de la subsol). Daca esti nefumator, poti alege parterul, cu toate ca aici mirosul de mancare este destul de pregnant. Oricum, mai bine aburi de mancare, decat fum de tigara… Nu exista balcoane de la care sa-ti faci declaratiile de dragoste, dar crearea unei atmosfere cat de cat romantice va fi asigurata de muzica usoara chinezeasca a localului.
cavalerii shaolin. ai mesei rotunde Foto: Hotnews |
Daca nu este inca ora 17:00, vei putea merge la etaj, unde te asteapta o sala proaspat renovata, in care numai lustra a costat, zic ei, 3 000 de euro. Pentru hoti, precizam ca ea contine foite de aur. Dupa aceasta ora, etajul se inchide, iar clientii fumatori sunt asteptati la subsol.
foitele de aur Foto: Hotnews |
Daca te-a cam ajuns criza din urma in ultima vreme, iti recomandam sa vii la Dragon House ca la muzeu, caci daca te gandesti sa mananci, ai face bine sa ai buzunarul doldora. Cu banii dati aici, va permiteti eventual un drum cu avionul pana in Germania, unde veti manca bambus si pui.
La capitolul bautura, vinurile vechi iti vor face cu ochiul. Mai precis, cu ochiul dracului, cum este numit banul, caci va trebui sa dai intre 145 si 280 de lei daca ai asemenea pofte. Mai exista vinuri rosii, vinuri Rose, vinuri albe, tarii, sampanie, bauturi calde, racoritoare, dar mai bine te rezumi la bere (intre 8 si 18 lei) sau la apa minerala (vei scoate intre 7 si 15 lei pentru niste bule amarate). Daca ai chef de „fumuri”, tutunul iti sta la dispozitie si el, trebuie doar sa dai 3, 15 sau 55 de lei.
Daca esti o balanta indecisa, vei muri de foame asteptand. Insa nu sa vina comanda (in mai putin de 10 minute ai mancarea in fata), ci ca sa te decizi ce sa ceri. Ai de ales dintr-un meniu cu 130 de feluri de mancare, axat, in linii mari, pe categoriile peste, orez, vegetale.
La felul „A 071” vei primi feliute de pui cu muguri de bambus si legume murate (26 lei – 225/120 g). Nimic deosebit, oricum, departe de gustul chinezesc pe care il gasesti in alte parti ale Europei, unde sigur mancarea este facuta de chinezi. Ce-i drept, daca ii credem pe cuvant, se pare ca la Dragon House bucatarii sunt chinezi si numai ospatarii sunt romani de-ai nostri.
mugur de fluier de bambus Foto: Hotnews |
In mod sigur nu veti fi satul dupa ce ati mancat mai devreme, asa ca un „A 122”, daca nu va va domoli foamea, macar va va lasa cu o impresie buna despre local. Veti primi orez prajit cu ou si creveti (18 lei – 225 g), un fel de mancare introdus de curand in meniu, caci „se cerea foarte mult”, dupa cum ne-a marturisit una dintre chelnerite. Un lucru e sigur: tocmai ati mancat unul dintre cele mai bune feluri de orez din oras si nici nu veti ramane cu ochii mijiti dupa asta.
Sosul este piperat la pret (5 lei) si ardeiat la gust, caci e facut cu ulei si ardei rosu uscat si aduce putin cu ceea ce gasesti in localurile chinezesti din Germania sau Austria. Eficient pentru ei, pagubos pentru tine, caci, fii sigur, nu vei putea consuma niciodata o ceasca intreaga de sos, astfel ca doar cateva lingurite iti revin tie, restul – inapoi la proprietar. Si nu doar scump la pret, ci si scump la vedere, caci chelnerii nu iti vor aminti nimic de sos. Vei constata singur ca lipseste ceva.
migdale in ceata Foto: Hotnews |
Este momentul sa te uiti cu atentie in buzunar, dupa ceva maruntis, adica dupa niste bancnote. Caci deserturile costa intre 14 si 20 de lei. Cel mai ieftin e jeleul de migdale chinese style, adica un fruct minuscul (nu am reusit sa ne dam seama ce anume), niste cubulete de zahar ars (cam ca la mama acasa) si o zeama: singura, am dedus noi, care ar putea avea legatura cu migdalele alea din denumire. Deci slabe sanse de a ramane cu ochii migdalati.
La plecare, puteti intarzia putin prin local, pentru a admira arhitectura. Langa usa veti gasi si o placa pe care sta scris „The Best Chef of Bucharest – 2004”, „Best decorated table” si „Best First Course Ethnic Cuisine”, titluri obtinute la cea de-a sasea competitie culinara. Poate ca, pana la urma, bucatarii aia chiar au fost chinezi…
premiu Foto: Hotnews |
Atmosfera: romantica, se poate respira, chiar si daca esti nefumator, arhitectura poate un pic cam prea „modernista” pentru gusturile unora, nota 9 din 10.
Servire: mancarea vine sub 10 minute, chelneritele sunt amabile, daca n-ar uita sa-ti zica de sos, ar fi perfect, dar macar iti vor oferi, gratis, un calendar cu imaginea localului, doar asa sa scapi si tu de calendarul ala cu Basescu, pe care-l tot foloseai ca semn de carte, nota 8 din 10.
Preturi: sper ca ai un salariu baban, la o firma neatinsa de criza, altfel o sa speli vase vreme de cateva luni ca sa rascumperi nota de plata.
arhitectura Dragon House Minion Foto: Hotnews |