Sari direct la conținut

Drama Luciei di Lammermoor

HotNews.ro

Intre atatea premiere cinematografice si teatrale, se strecoara, putin mai nebagate in seama, si spectacole ale Operei Romane din Bucuresti. In premiera sau nu, ele sunt o altermativa serioasa pentru cei care simt nevoia de lucruri putin „mai grele”.

In stagiunea aceasta, pe langa spectacole de care v-am mai vorbit („Spargatorul de nuci”, „Romeo si Julieta”, „Carmen” sau „Lacul lebedelor”), puteti petrece la Opera o seara remarcabila in compania „Luciei di Lammermoor”.

Muzica lui Gaetano Donizetti, cu un libret semnat Salvatore Cammarano, este o varianta foarte buna pentru o seara placuta, mai ales daca sunteti adeptii acestui gen artistic. Dau viata personajelor cantaretii Mihaela Stanciu, Igor Birko, Alexei Srebnitkii, Hector Lopez, Mihai Lazar, Pompeiu Harasteanu, Adriana Alexandru, Gabriel Cate, Vicentiu Taranu si Iordache Basalic.

„Lucia di Lammermoor” a avut premiera la teatrul San Carlo din Neapole, cu foarte multi ani in urma. Mai precis, cu mai bine de un secol, in 1835. Istoriseste povestea Luciei, o tanara care il iubeste in taina pe cavalerul Edgardo de Ravenswood, al carui castel a fost „preluat” de fratele ei. Iubirea dintre Lucia si Edgardo este pecetluita de un juramant de fidelitate pe care ei si-l fac.

Cum insa rolul personajelor negative este sa le impiedice pe cele pozitive sa fie fericite, fratele Luciei isi baga codita in treaba surorii lui si o face sa creada ca este tradata, exact cand ea ar fi trebuit sa se marite cu Edgardo.

Casatorita cu altcineva, aranjament nefericit al familiei, Lucia innebuneste si, in noaptea nuntii, isi ucide proaspatul sot, dupa care se „ocupa” si de persoana ei. Ultimul tablou al operei il prezinta pe Edgardo in asteptarea duelului la care a fost provocat de lordul Ashton, fratele Luciei. Insa vestea ca Lucia a murit face sa nu se mai ajunga la duel…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro