Sari direct la conținut

Drumul Perplexity. Cum a ajuns un motor de căutare bazat pe AI să valoreze 14 miliarde de dolari

HotNews.ro
Drumul Perplexity. Cum a ajuns un motor de căutare bazat pe AI să valoreze 14 miliarde de dolari
Perplexity AI (sursa May James / Zuma Press / Profimedia)

Motoarele clasice de căutare pierd teren în lupta cu chatboții AI și un nume apare tot mai des în peisajul dominat de ChatGPT. Este vorba despre Perplexity AI, o aplicație care, printr-o strategie bine gândită, a ajuns să fie folosită de zeci de milioane de oameni.

Un „motor de răspuns” cu mult AI

Perplexity este un nume de referință în rândul aplicațiilor AI. Produsul său principal este un „motor de căutare augmentat” (enhanced search engine), numit și „motor de răspuns” (answer engine). În loc să ofere o listă de linkuri, motorul de răspuns folosește modele de limbaj bazate pe inteligență artificială pentru a analiza întrebările formulate în limbaj natural și pentru a oferi răspunsuri personalizate, îmbogățite cu linkuri către sursele utilizate. În aplicația de mobil, chatbot-ul poate răspunde și în română.

Perplexity AI s-a înființat în 2022, iar motorul de căutare a fost lansat la finalul acelui an. Compania are sediul în San Francisco, iar la final de 2024 era evaluată la 9 miliarde dolari. Acum, după o nouă rundă de finanțare (500 milioane dolari), valoarea a urcat la 14 miliarde dolari (deși ținta inițială era de 18 miliarde dolari.

Perplexity AI a avut succes fiindcă s-a concentrat pe oferirea de răspunsuri clare, bazate pe surse, are o interfață simplă, a pus accent pe transparență și are marketing discret, dar eficient.

În loc să investească masiv în reclame, Perplexity s-a bazat pe recomandări organice, susținute de utilizatori mulțumiți, influenceri tech și comunități profesionale. De asemenea, și-a câștigat reputația prin comparații favorabile cu alte aplicații AI.

Perplexity AI susține că s-a diferențiat de concurență printr-un model de interacțiune tip „întrebare-răspuns”, oferind răspunsuri concise, dar documentate, cu surse vizibile. Tactica a adus un plus de încredere, mai ales că mulți „chatboți” halucinează (dau informații false).

A contat și faptul că mulți investitori cunoscuți au venit cu bani, semn că investiția era și este promițătoare.

Compania are și tot mai mulți parteneri de business, iar Bloomberg scria în aprilie că asistentul AI ar putea fi integrat și în telefoanele Samsung, după ce a fost semnată o înțelegere și cu Motorola.

La companie au investit: Nvidia, New Enterprise Associates, IVP și Vision Fund 2 al SoftBank, dar și Jeff Bezos, un fondator al OpenAI și oameni „grei” de la Google și Meta. Au venit investiții și de la un fond al Samsung.

Perplexity a avut „contre” cu câteva companii media, fiind acuzată că folosește fără drept conținutul produs de acestea. Compania de AI nu a ales lupta, ci a semnat parteneriate cu ele, pentru a pune lucrurile la punct și pentru ca ambele părți să câștige. Cel mai nou parteneriat media a fost semnat cu Le Monde.

Strategia Perplexity se bazează pe parteneriate

Perplexity AI are un chatbot de căutare AI care își propune să rivalizeze cu produsele oferite de Google și OpenAI. Directorul general, Aravind Srinivas, a declarat luna trecută pentru Financial Times că Perplexity va avea nevoie de mai mulți bani pentru a finanța produsele viitoare și pentru a-și extinde baza de utilizatori.

El spunea că sunt în medie 30 de milioane de utilizatori, dar pentru a ajunge la 100 milioane, să nu mai vorbim despre 500 milioane, este nevoie de investiții mari, pentru a intra în pretențiosul club Big Tech.

Compania a lansat recent un mod care permite utilizatorilor să dea comenzi vocale AI-ului pe dispozitivele Apple, cum ar fi trimiterea de emailuri sau găsirea de videoclipuri pe YouTube.

Perplexity a anunțat pe 14 mai un parteneriat cu PayPal, pentru a permite utilizatorilor să facă achiziții direct din chat. Clienții din SUA vor putea în curând să rezerve călătorii, să cumpere produse și să își procure bilete la concerte, fără a părăsi platforma.

Plățile vor fi efectuate în chat prin PayPal sau Venmo, iar PayPal se va ocupa de procesare, livrare, urmărirea comenzilor și facturare. Achizițiile vor putea fi finalizate cu un singur click. Perplexity plănuiește să rivalizeze cu OpenAI și Anthropic și prin oferirea unui „agentic browser ” denumit Comet. Aceste instrumente deschid în mod autonom un browser web și caută online, așa cum ar face un om, drept răspuns la comenzile utilizatorului.