Sari direct la conținut

După CEC Bank, alte două bănci se pregătesc să intre în programul guvernamental ”Investește în Tine”. Programul pare să se bucure de un mare succes

HotNews.ro
După CEC Bank, alte două bănci se pregătesc să intre în programul guvernamental ”Investește în Tine”. Programul pare să se bucure de un mare succes

După CEC Bank, alte două bănci urmează să intre în programul ”Investește în tine”, potrivit declarațiilor făcut pentru HotNews de reprezentanții celor două instituții de credit. Programul ”Investește în Tine” depășește asteptările, numărul persoanelor interesate fiind de ordinul sutelor, în cele 4 zile de când a fost lansat oficial.

BCR e în faza finală a pregătirilor în timp ce ING se pregătește pentru a deveni partener al proiectului guvernamental la viitoarea ediție.

BCR lucrează deja la armonizarea fluxurilor și a procedurilor pentru acomodarea noului produs, nefiind însă avansat un termen la care ar putea fi semnat parteneriatul cu Guvernul.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, doritorii de împrumuturi cu dobandă subvenționată de Stat se orientează mai puțin către finanțarea studiilor cu ajutorul creditului obținut, cei mai mulți preferând să solicite împrumutul pentru a-și îmbunătăți condițiile de locuit, lucru permis dealtfel de lege, deși scopul principal era încurajarea investiției în educație.

Dealtfel, CEC Bank a insistat pe componenta edicațională a programului guvernamental, promovând produsul ca fiind ”Creditul pentru studii din cadrul programului „Investește în Tine”.

Reamintim că, începând de luni, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 – 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de lei, ca urmare a demarării programului guvernamental ”Investește în tine”.

Banii împrumutaţi pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.

Programul guvernamental a fost implementate și va fi monitorizat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Dacă solicitanții sunt și salariați, ei vor putea solicita suplimentar 20.000 de lei, pe lângă creditul inițial. De asemenea, anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Aparent, produsul guvernamental ar putea părea că se canibalizează cu creditul de consum standard aflat în oferta băncilor. Din punct de vedere al unui client, de ce ar lua acesta un credit de nevoi personal standard, cu o dobândă anuală efectivă de peste 9%, când Statul îi oferă aceiași bani mult mai ieftin?

Explicația ține însă de urgența resimțită de solicitanți, spune un bancher comercial. La produsul standard ai aprobarea în 30 de minute și poate că a doua zi ai banii în cont sau cash. În cazul produsului guvernamental, verificările sunt mult mai riguroase, fiind vorba de implicarea Fondului de Garantare, de subvenția guvernamentală, așa încât procesul va fi unul mai lung. Pentru un client pentru care nu contează foarte mult o diferență de rată de 100 de lei, dacă vrea banii urgent, el va apela la produsul standard, explică un bancher comercial pentru HotNews.ro.

”Este firesc să devenim un partener de încredere al programului “Investeste în tine” și să susținem tinerii care doresc să acceseze o astfel de finanțare. Lucrăm în momentul de față la armonizarea fluxurilor și a procedurilor pentru acomodarea noului produs “Investeste în tine”, fiind un produs unic până acum pe segmentul de creditare persoane fizice”, au transmis HotNews.ro reprezentanții BCR.

  • BCR: Fiecare dintre cei potențial interesați trebuie să fie conștient de faptul că sumele împrumutate, indiferent de destinația cheltuielilor, trebuie să fie returnate

Potrivit acestora, noul produs de creditare nu se canibalizează cu celelalte produse de pe segmentul creditului de consum aflate în portofoliul BCR, ”avand în vedere că se adresează unui segment destul de bine definit de clienți, în special tinerii care vor să urmeze studii și cursuri de dezvoltare. Vom monitoriza atent evoluția ambelor produse de creditare”, asigură reprezentanții BCR.

”Consideram că acest program facilitează accesul tinerilor la educație, oferindu-le totodată posibilitatea de a acoperi cheltuieli curente specifice, care, în alte situații, i-ar putea descuraja pentru începerea sau completarea studiilor. Totodată, însă, acest tip de credit trebuie privit cu responsabilitate și fiecare dintre cei potențial interesați trebuie să fie conștient de faptul că sumele împrumutate, indiferent de destinația cheltuielilor, trebuie să fie returnate”, mai atrag atenția oficialii BCR.

  • ING: Am decis pentru moment să urmărărim proiectul, astfel încât la următoarea ediție să putem participa cu o soluție relevantă

În schimb, ING Bank preferă să mai aștepte puțin, urmând să modeleze o soluție proprie, dar care să fie aliniată nevoilor clienților și condițiilor impuse de Guvernul Romaniei.

”ING Bank România a decis pentru moment să urmărească proiectul Investește în Tine fără a deveni partener, astfel încât la următoarea ediție a programului să poată participa cu o soluție relevantă pentru publicul țintă, aliniată nevoilor acestuia dar și condițiilor impuse de Guvernul Romaniei”, au transmis HotNews reprezentanții băncii cu capital olandez.

În opinia acestora, suprapunerea între publicul interesat de programul Investește în Tine și cel al creditelor de consum ING este limitată. ”Ne dorim să putem oferi clienților noștri soluții de creditare într-un mod responsabil, cu verificările aferente ING care ne-au permis să ajungem în prezent la una dintre cele mai joase rate de credite neperformante de pe piață”, mai spun aceștia.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro