Dupa clonarea cu succes a unui caine in 2005, alti trei i-au calcat pe urme
Snuppy a fost primul caine clonat din lume. Nascut in 2005, catelul a fost o minune stiintifica si a ocupat un loc chiar pe coperta revistei TIME. Si, desi a murit in urma cu doi ani, a lasat o mostenire in urma sa, relateazaiflscience.com.
Oamenii de stiinta din Coreea de Sud au reusit sa recloneze trei catelusi cu ajutorul celulelor lui Snuppy.
Mostrele de tesut de la Snuppy au fost prelevate cand acesta avea cinci ani. Celulele au fost puse in azot lichid, dupa care s-au introdus in oul altui caine de la care a fost eliminat ADN-ul. Un total de 94 de embrioni precoce reconstruiti au fost transferati la oviductul a sapte cateluse destinatare. Spre surprinderea cercetatorilor, trei dintre acestea au ramas insarcinate in aceeasi zi.
S-au nascut patru catelusi, insa doar trei au supravietuit si acum au in jur de un an si nu s-au confruntat cu niciun fel de problema de sanatate.
Exista, insa, intrebarea : clonarea sau clonarea clonelor sau clonarea clonelor reclonate au un efect daunator asupra sanatatii animalelor? Ei bine, Snuppy a trait 10 ani, adica a atins varsta medie pana la care poate trai un caine. De asemenea, Tai, cainele al carui clona a fost Snuppy, a trait 12 ani. Si, desi ambii au decedat din cauza cancerului, acest lucru se afla in sfera unei variatii normale, sustin oamenii de stiinta.
Pana in 2005, oamenii de stiinta au facut progrese incredibile in ceea ce priveste clonarea pisicilor, oilor, soarecilor, porcilor, bovinelor, caprinelor sau iepurilor. Cu toate acestea, nu au avut succes cu clonarea cainilor. Pana acum.