DW: Imigrantii nu sunt o povara pe sistemul de ajutoare sociale, arata un studiu al Comisiei Europene
- Redactia Hotnews
Autoritatile locale din Germania se tem ca fondurile sociale sunt folosite de imigranti romani si bulgari care profita de avantajele sistemului lor, insa un studiu realizat de Comisia Europeana le contrazice, scrie Deutsche Welle, care afirma ca a avut acces la acest studiu.
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a criticat gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din aceste state si cere Comisiei Europene sa ia masuri. Vizate sunt proiectele de integrare sociala a romilor si, drept urmare, reducerea imigratiei.
Dupa ce un tribunal german a decis ca o familie de imigranti romani are dreptul la ajutor social din fondurile publice denumtie Hartz IV, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarat intr-un interviu pentru Rheinische Post ca verdictul va reprezenta un motiv de creste a fluxului migrator catre Republica Federala din tarile sarace ale Europei.
“Conditiile de trai si nivelul veniturilor medii difera foarte mult in tarile Europei. Daca decizia tribunalului va fi definitiva, atunci este evident ca ea va reprezenta un motiv de crestere a imigratiei catre Germania”, a spus ministrul in interviul acordat ziarului german.
Friedrich a cerut ca Romania si Bulgaria sa fie obligate sa plateasca pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale minoritatii roma in aceste state. Comisia Europeana “trebuie sa se asigure ca fondurile europene puse la dispozitia celor doua tari sunt si folosite”. Ministrul Friedrich a precizat ca aceste aspect au fost discutate si in Consiliul JAI de martea trecuta. Din fondurile europene ar trebui ameliorate sistemele de asistenta sociala cu precadere pentru comunitatea roma.
Insa potrivit studiului, aceşti nou-veniţi sunt, de fapt, mult mai calificaţi decât “populaţia generală” a ţărilor gazdă, iar multe dintre aceste ţări îi ajută să găsească rapid un loc de muncă, imigranţii devenind astfel contributori la fondurile respective.
DW se intreaba, astfel, de ce se plang oraşele germane de creşterea sumelor acordate ca ajutoare românilor şi bulgarilor.
Potrivit unui manager de proiect pentru integrare şi educaţie de la Bertelsmann Stiftung, citat de DW, 40.000 de imigranţi români şi bulgari, inclusiv cei care plănuiesc să se întoarcă acasă, vin anual în Germania, dintre care doar un număr mic solicită ajutoare sociale.