Sari direct la conținut

E.coli enterohemoragica: Spania cere "un raspuns" al UE pentru "pagubele ireparabile" provocate de suspiciunile asupra castravetilor

HotNews.ro

Spania va cere „un raspuns in cadrul Uniunii Europene” pentru „pagubele ireparabile” provocate de suspiciunile asupra castravetilor spanioli, considerat de autoritatile germane ca fiind la originea propagarii bacteriei E.coli enterohemoragice, a anuntat luni ministerul Agriculturii, citat de AFP.

„Suntem in curs de a distruge imaginea Spaniei, de a distruge sectorul producator spaniol si guvernul nu este dispus sa accepte aceasta situatie”, a declarat ministrul Agriculturii, Rosa Aguilar, intr-o conferinta de presa.

„Pagubele pentru sectorul spaniol sunt imense”, „ireparabile”, a spus ea.

„Vom activa rapid toate mecanismele de ajutor prevazute in cadrul OMC”, Organizatia Mondiala a Comertului, a adaugat ministrul.

„Vom cere in mod egal (…) un raspuns in cadrul Uniunii Europene pentru pagubele si prejudiciile provocate si cerem Germaniei sa-si asume responsabilitatea care ii revine”, a precizat ea.

In aceeasi zi, Rusia a anuntat ca a interzis importurile de legume din Germania si din Spania si ca ar putea extinde aceasta masura la nivelul intregii Uniuni, din cauza castravetilor spanioli contaminati, a anuntat seful serviciului sanitar rusesc.

„Am dat ordin la frontiere sa interzica” aceste importuri, a declarat Ghenadi Oniscenko, seful Rospotrebnadazor, citat de agentia Interfax.

„Daca situatia nu se schimba, am putea interzice toata productia europeana de legume”, a adaugat el.

Castravetii produsi in Spania s-ar putea afla la originea infectiei cu bacteria E.coli enterohemoragica, care a ucis pana in prezent 11 persoane in Germania, dar infestarea s-ar fi putut produce si de-a lungul canalului de distributie.

Mai multe tari europene au anuntat cazuri suspecte de infectie cu bacteria E.coli enterohemoragica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro