Sari direct la conținut

E oficial. Compania franceza Alstom anunta ca analizeaza oferta General Electric

HotNews.ro

Consiliul de Administratie al Alstom a anuntat miercuri ca analizeaza oferta de preluare din partea grupului american General Electric (GE), o oferta ferma de 12,35 miliarde euro, fara a exclude alte oferte nesolicitate, inclusiv pe cea de la Siemens din Germania.

„Alstom analizeaza cedarea activitatilor sale in energie catre GE”, a afirmat grupul intr-o declaratie. „Consiliul de administratie (…) a decis sa infiinteze un comitet de administratie independent(…) care sa analizeze oferta pana la sfarsitul lunii mai”, scrie comunicatul.

Grupul industrial german Siemens a confirmat marti ca a decis sa faca o oferta pentru compania franceza Alstom daca va obtine un interval de patru saptamani pentru a face procedurile de ‘due diligence’.

General Electric vrea sa preia activitatile Alstom legate de sectorul energetic (echipamente pentru centrale termice, linii de inalta tensiune, energii regenerabile), ceea ce reprezinta 70% din activitatile grupului Alstom si genereaza o cifra de afaceri de 14 miliarde de euro.

Alstom deruleaza in prezent 8 proiecte majore in Romania

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali in domeniul productiei de electricitate si retelelor electrice, precum si in infrastructura de transport.

Compania este prezenta in Romania de 20 de ani, iar 1.050 angajati lucreaza in centrele de productie locale si in birourile din Bucuresti.

Alstom deruleaza in Romania opt proiecte importante, printre care se afla contractul semnat cu Metrorex in 2004, valabil timp de 15 ani, sau lucrarile la instalatiile de desulfurare la Unitatea 4 a termocentralei Rovinari, potrivit celor mai recente informatii ale grupului francez, prezentate in luna martie, scrie Capital.

Comunicatul de presa al Alstom:

Consiliul Director al companiei Alstom a anunțat astăzi că a primit o ofertă fermă de la General Electric (GE) pentru achiziția operațiunilor din sectorul Energie. Obiectul tranzacției include sectoarele Thermal Power, Renewable Power și Grid, precum și servicii corporate și servicii comune. Având 65.000 de angajați, aceste sectoare de business au înregistrat vânzări de 14,8 miliarde de euro în anul fiscal 2012/2013. Prețul propus al tranzacției este fix și reprezintă o valoare a acțiunilor (Equity Value) de 12,35 miliarde de euro și o valoare netă a activelor operaționale (Enterprise Value) de 11,4 miliarde de euro, sau 12,2x FY13 EBIT2.

Dacă această ofertă va fi aprobată și definitivată, Alstom se va concentra pe sectorul Transport, în care este lider global. Alstom va utiliza veniturile din această tranzacție pentru a-și consolida afacerile în Transport și pentru a facilita o dezvoltare ambițioasă, plata datoriilor și a acționarilor.

Finalizarea tranzacției va avea loc în funcție de rezultatele procesului de control al fuziunii și de alte avize de reglementare. Conform codului AFEP-Medef, aprobarea finală a tranzacției va fi înaintată acționarilor. Bouygues, care deține o participație de 29% din Alstom, și-a anunțat intenția de a nu vinde acțiunile deținute înainte de această aprobare. De asemenea, Bouygues va sprijini recomandările făcute de Consiliului Director al Alstom.

Consiliul Director a luat în considerare, de asemenea, o declarație de intenție din partea Siemens, în vederea unei tranzacții alternative. Siemens va beneficia de acces la informațiile necesare pentru a face o ofertă fermă, dacă va dori acest lucru. Această declarație va fi analizată în linie cu interesele corporative și ale tuturor acționarilor Alstom, conform angajamentelor asumate.

Patrick Kron, Președinte și CEO al Alstom, a declarat: „Prin asocierea afacerilor complementare Alstom și GE din domeniul energiei poate lua naștere o entitate mai competitivă, capabilă să satisfacă mai eficient exigențele clienților. Angajații Alstom s-ar alătura astfel unui jucător global major, care dispune de mijloacele necesare pentru a investi în oameni și tehnologie, cu scopul de a veni în sprijinul clienților din domeniul energiei pe termen lung. Tranzacția propusă ar permite Alstom să își dezvolte sectorul de Transport ca o companie de sine stătătoare, cu un bilanț contabil solid, pentru a beneficia de oportunitățile de pe piața dinamică a transportului feroviar.”

Alstom va rămâne o companie listată, în domeniul Transport

Cu sediul central în St Ouen, sectorul Transport a generat vânzări de 5,5 miliarde de euro în anul fiscal 2012/13, este prezent în 60 de țări și are 27.000 de angajați, dintre care 9.000 în Franța.

Tranzacția propusă ar presupune concentrarea companiei Alstom, listată la Bursa din Paris, pe activitățile de Transport. De asemenea, aceasta ar oferi Alstom Transport independența financiară necesară pentru a-și accelera dezvoltarea pe o piață în creștere, cu fundamente solide rezultate din creșterea economică, urbanizarea accentuată și preocuparea pentru protecția mediului înconjurător. Sub actuala conducere și alături de Bouygues, ca acționar pe termen lung, Alstom Transport s-ar afla într-o poziție favorabilă pentru dezvoltare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro