Economisti romani fata in fata cu situatia din Grecia. Ar putea fi afectat cursul leului de victoria stangii radicale in alegeri?
„Iinvestitorii au ramas mai degraba neutri, fiind „anesteziati” si de programul de injectie de lichiditate demarat de BCE. In plus, faptul ca Syriza va putea guverna doar in coalitie cu un partid mai moderat da sperante pentru o abordare mai pragmatica a datoriei externe a Greciei, odata ce emotiile caracteristice perioadei electorale se vor modera. In acest fel, temerile legate de un conflict deschis cu creditorii Greciei nu ar duce la un conflict deschis, facand iesirea Greciei din zona euro putin probabila”, explica pentru Hotnews economistul sef al BCR, Radu Craciun.
Renuntarea la euro este un scenariu pe care grecii nu si-l doresc si care ar trimite o unda de soc in pietele financiare avand in vedere pierderile pe care le-ar suferi toti cei care detin obligatiuni grecesti. Cel mai mare pierzator ar fi insa Grecia insasi, mai spune Craciun.
„Rezultatul alegerilor denota lipsa de maturitate politica a electoratului elen care refuza sa-si asume resposabilitatea pentru dificultatile prin care trece tara lor, care a ajuns intr-o situatie economica precara datorita politicilor interne iresponsabile si lipsei de competitivitate economica. Nimeni nu-si doreste austeritate, nici un politicean nu isi asuma asemenea politici decat daca acestea sunt absolut nevoie, toate partidele ar vrea sa conduca doar in perioade de prosperitate. Insa prosperitatea nu vine de la sine, doar ca Syriza si-a propus sa puna punct austeritatii dupa ce va ajuge la putere fara reforme structurale profunde si chiar dureroase, deoarece Grecia nu dispune de resursele financiare necesare cresterii nivelului de trai si crearii de locuri de munca si va avea nevoie in continuare de sprijinul Troicii”, spune si Melania Hancila, analist economic independent.
Potrivit acesteia, in politica contemporana” arareori s-au vazut vazut cazuri in care promisiunile facute electoratului anterior alegerilor au fost respectate dupa preluarea puterii. Este foarte usor sa faci promisiuni indraznete din opozitie, dar cand vine vremea sa le si pui in aplicare, orice om politic cat de cat responsabil va lua in considerare si consecintele pe care le-ar putea implica deciziile sale. Partidul de extrema stanga Syriza a castigat alegerile datorita mesajelor cu caracter populist in care se promite sfarsitul programelor de austeritate, de parca Grecia ar fi ajuns in aceasta situatie din cauza creditorilor internationali si nu din cauza politicilor interne iresponsabile. Dupa parerea mea, Tsipras va incerca o renegociere a conditiilor impuse de Troica si a datoriei uriase a tarii sale, insa acord o probabilitate redusa scenarului iesirii Greciei din Zona Euro. O tara asemenea Greciei, cu probleme grave de finantare, cu o economie firava si extrem de dependenta de Zona Euro, nu are forta necesara pentru a se descurca singura in contextul geo-strategic actual si ar deschide calea unui dezastru economic de durata pentru Grecia”, spune Hancila.
In opinia ei, impactul negativ al alegerilor din Grecia a fost atenuat de decizia luata de Banca Centrala Europeana cu cateva zile inainte de a lansa un program amplu de relaxare cantitativa care presupune infuzii masive de lichiditate pentru a stimula revenirea cresterii economice in Europa. Astfel, intentiile grecilor de a-si renegocia acordurile internationale nu sunt vazute ca un factor major de risc pentru Zona Euro, in conditiile in care puterea de negociere a Greciei este limitata avand in vedere dependenta ridicata de fluxurile financiare si comerciale fata de Europa. Cel mai probabil, viitorul guvern elen va reusi sa obtina anumite facilitati in urma negocierilor cu Troica, insa nu ma astept la o victorie semnificativa, deoarece Uniunea Monetara Europeana poate supravietui si cu iesirea Greciei, in timp ce acceptarea de catre Troica a stergerii unei parti insemnate a datoriei Greciei ar deschide cutia Pandorei si ar fi mult mai costisitoare.
„Deocamdata pietele financiare globale au reactionat bine la alegerile din Grecia, deoarece scenariul iesirii Greciei din Zona Euro pare putin probabil si sentimentul investitorilor este pozitiv fata perspectivele economiei europene dupa anuntul programului de relaxare cantitativa. Deocamdata euro si bursele europene au inregistrat castiguri, insa desigur ca euro va ramane sub presiune fata de dolar pe tot parcrsul anului 2015, pana economia Zonei Euro va incepe de dea semne de revenire. Impactul situatiei din Grecia asupra evolutiei leului va fi limitat si de scurta durata, tendinta fiind de apreciere treptata a leului care va fi ajutat de infuziile de lichiditate operate de Banca Centrala Europeana si imbunatatirea principalilor indicatori macroeconomici ai tarii noastre”, mai explica ea.
„Rezultatul alegerilor din Grecia, cu victoria partidului Syriza, era asteptat in mare masura. Economia Greciei s-a aflat intr-o recesiune profunda mai bine de 6 ani, perioada in care s-a contractat cu mai bine de 25% si in care rata somajului a depasit 27%. Atunci cand politicile economice rezulta intr-un nivel de austeritate – considerat de multi greci excesiv – pe o perioada indelungata de timp, este fireasca migrarea electoratului catre partide extremiste, care promit o relaxare a politicilor de austeritate.
Pentru Europa, victoria Syriza readuce in prim plan ingrijorarea fiecarei tari membre fata de posibile castiguri de imagine – si ulterior la urne – ale partidelor populiste autohtone. Acest risc este mai mare in tarile in care au somaj ridicat si unde cresterea economica ramane mediocra sau negativa, cum sunt de exemplu Franta, Italia sau chiar si Spania. O eventuala relaxare puternica a politicilor de austeritate, in cazul in care aceste partide populiste ajung la putere, este vazuta ca un risc pentru stabilitatea financiar-bugetara a zonei euro pe termen mediu si lung. Evident, ramane si riscul – cu o probabilitate foarte redusa deocamdata – de iesire a Greciei din zona euro.
Deocamdata cursul de schimb incorporeaza deja anticiparile rezultatului alegerilor din Grecia. Provocarile Syriza pe termen scurt sunt de a forma o coalitie stabila si de a propune un nou presedinte. Syriza nu are o experienta de guvernare si din acest punct de vedere ramane de vazut in ce masura va putea implementa promisiunile pre-electorale. Un win-win ar implica atingerea unei decizii de compromis intre UE/IMF si Grecia si este probabil sa se ajunga aici, in cele din urma. Aceasta mai cu seama ca perspectivele economice ale Greciei sunt mult mai bune decat inn urma cu 1-2 ani”, spune Laurian Lungu, unul dintre cei mai apreciati analisti macrieconomici pe care ii are Romania in momentul de fata.