„Efectele practice sunt imediate și profunde”. Fost șef al ANI explică efectele deciziei CCR privind declarațiile de avere

Procedura de control al averilor devine inoperabilă odată cu decizia Curții Constituționale, avertizează Horia Georgescu, fost președinte al ANI, într-o postare pe Facebook. Deși deciziile se aplică doar pentru viitor, magistrații nu vor mai putea cere acum documente despre bunurile familiei celor verificați în dosarele aflate acum pe rol.
Horia Georgescu a fost secretar general al Agenției Naționale de Integritate între 2008 și 2012 și președinte al instituției între 2012 și 2015.
Joi, 29 mai, Curtea Constituțională a României a decis ca declarațiile de avere și interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), iar aceste declarații nu mai trebuie să cuprindă veniturile și bunurile soților și copiilor.
Într-o analiză făcută pe Facebook asupra deciziei CCR, Georgescu explică cum ea va bloca dosarele aflate pe rolul instanței.
„Mecanismul central utilizat până acum — analiza comparativă între venituri și cheltuieli — devine, în fapt, inutilizabil. Eliminarea obligației de declarare exhaustivă a patrimoniului deținut împreună cu familia și excluderea din evaluare a membrilor de familie (soț/soție, copii aflați în întreținere) golesc procedura de conținut și eficiență”, a precizat Georgescu.
Prin urmare, ca urmare a prevederilor din decizia CCR de ieri, „Agenția Națională de Integritate nu va mai putea solicita documente și informații despre aceste persoane, ceea ce reduce drastic capacitatea instituțională de investigație.
„Dacă și până acum procedura de control a averii prezenta deficiențe structurale, în urma acestei decizii devine, practic, inoperabilă. Se deschide astfel o breșă majoră în arhitectura națională de protejare a integrității funcției publice”, afirmă Georgescu.
Agenția Națională de Integritate a mai trecut prin crize similare, dar față de acele momente acum nu există alternative juridice viabile și un sprijin politic solid, spune fostul șef ANI.
„Gravitatea situației depășește planul juridic. Este vorba despre credibilitatea internațională a României într-un moment marcat de incertitudine geopolitică și fragilitate politică internă. După sincopele majore înregistrate în relația cu partenerul strategic, România riscă să-și piardă încrederea și în fața Uniunii Europene, exact în etapa în care părea să-și consolideze statutul de stat membru matur și predictibil”, precizează Horia Georgescu.
Ce a decis Curtea Constituțională
Curtea Constituțională a României a decis ca declarațiile de avere și interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), iar aceste declarații nu mai trebuie să cuprindă veniturile și bunurile soților și copiilor.
Practic, prin această decizie, care este definitivă și obligatorie, declarațiile de avere și interese vor fi ținute la secret.
Potrivit CCR, declarațiile de avere și interese nu vor mai putea fi publicate nici pe site-urile altor instituții publice, unde activează cei care trebuie să-și declare averile, deoarece se încalcă „dreptul la protecția vieții private”.
Hotărârea judecătorilor constituționali va produce efecte pentru viitor și nu privește declarațiile de avere și de interese depuse anterior publicării deciziei în Monitorul Oficial al României.