Sari direct la conținut

Efectul suprataxării producătorilor de țiței, gaze și rafinării: ​​OMV Petrom și Romgaz, scăderi la bursă

HotNews.ro
BVB - Bursa de Valori Bucuresti, Foto: Hotnews
BVB - Bursa de Valori Bucuresti, Foto: Hotnews

Acțiunile OMV Petrom și Romgaz se depreciau, miercuri la prânz, la Bursa de Valori București (BVB). Motivul este reprezentat de taxa de solidaritate pregătită de Guvern.

Astfel, acțiunile OMV Petrom scădeau cu 4,61%, la 0,435 lei, iar cele ale Romgaz cu 3,5%, la 38,6 lei/acțiune.

În ceea ce privește acțiunile Rompetrol, acestea scădeau cu 3,07%, la 0,079 lei/acțiune.

O nouă taxă de solidaritate a fost pregătită de Ministerul Finanțelor, care se adresează producătorilor de țiței, gaze și rafinăriilor. Practic este vorba despre o suprataxare.

Contribuția se aplică în paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societățile în cauză care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar.

În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 respectiv din 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile față de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

Termenul de declarare și de plată este de până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor sau până la data de 25 a celei de-a șasea luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro