Sari direct la conținut

Elcen vrea să încălzească bucureștenii cu rezervele de apă geotermală din nordul Capitalei

HotNews.ro

Electrocentrale București vrea să utilizeze rezervele de apă geotermală din nordul Capitalei pentru a încălzi bucureștenii pe viitor, spune Claudiu Crețu, directorul general al companiei. Sistemul centralizat de energie termică funcționează în acest moment cu instalații și țevi vechi chiar și de 70 de ani. Sistemul centralizat de energie termică al Capitalei a fost lipsit total de investiții în ultimii 10-15 ani.

Deși existența unor rezerve de apă geotermală în subsolul Capitalei este de mult cunoscută, este pentru prima dată când Elcen are în plan să dezvolte proiecte în acest sens.

„În acest moment, noi ne pregătim pentru partea de investiţii, pentru că funcţionăm totuşi cu instalaţii, cu CET-uri, cu ţevi de 50 de ani, de 70 de ani vechime. Este foarte important ca în următorii ani să modernizăm acest sistem, astfel încât şi pentru următoarele decade, pentru următorii 20-30 de ani, să avem un sistem centralizat, eficient, în oraşul Bucureşti”, a arătat Crețu.

El a arătat că prioritatea sunt energiile regenerabile și tehnologiile de stocare a energiei electrice și termice.

„Ne uităm foarte atent la geotermal, pompe de căldură, inclusiv fotovoltaic, dar aici într-o măsură mult mai mică. Geotermalul este tema care ne interesează cel mai mult, pentru că ştim că există rezerve, mai ales în partea de nord a oraşului Bucureşti şi interesul nostru este să avem un sistem cât mai verde, cât mai decarbonizat”, a adăugat oficialul Elcen.

În urmă cu o săptămână, el declara că utilizarea energiei geotermale ar putea duce la economii considerabile.

„Nu avem 100 de grade temperatura apei, ca în alte părți, dar sunt rezerve la 40-50 de grade, cea ce poate fi un aport destul de bun în viitor. Deci ne interesează investițiile în geotermal și în stocarea de energie”, a completat Crețu.

El a asigurat bucureștenii racordați la sistemul centralizat că situația în această iarnă va fi mai bună decât anii trecuți, când cartiere întregi au rămas în frig zile bune.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro