Sari direct la conținut

Electrica va construi o baterie uriașă de stocare a energiei cu 22 de milioane de euro

HotNews.ro
Electrica va construi o baterie uriașă de stocare a energiei cu 22 de milioane de euro
Baterii de stocare a energiei. Foto: Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime.com

Electrica va construi o baterie de stocare a energiei electrice în valoare de 22 de milioane de euro, din care 3,4 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă prin PNRR. Bateria va avea o capacitate de 70 MWh și va fi amplasată în localitatea Fântânele, județul Mureș.

Investiția este importantă, în condițiile în care sistemul energetic românesc se confruntă cu dezechilibre din ce în ce mai mari, care sunt așteptate să crească și mai mult odată cu instalarea a noi capacități de energie regenerabilă. „Principala urgență a sistemului energetic național este stocarea”, spunea, în aprilie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

  • „Ne bucurăm că am reușit să fim printre cei care vor accesa fondurile din PNRR pe acest pilon, un stimulent atât de necesar în contextul tranziției energetice accelerate. Această realizare reprezintă încă un pas în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiții.
  • Tehnologia de stocare a energiei în baterii oferă multiple beneficii, cele mai importante fiind flexibilitatea și stabilitatea rețelei, necesare pentru integrarea surselor de energie regenerabilă. De asemenea, poate contribui la reducerea costurilor și protejarea infrastructurii critice“, a declarat Alexandru Chiriță, directorul general al Electrica, citat într-un comunicat al companiei.

Acesta este al doilea proiect prin care Electrica accesează fonduri prin PNRR, după ce în octombrie 2023 a obținut finanțare pentru proiectul fotovoltaic Satu-Mare 2 (dezvoltat de filiala să Sunwind Energy SRL), cu o capacitate instalată de circa 27 MWp, proiect care este planificat a se finaliza anul acesta.

Planul Național de Redresare și Reziliența al României este un document strategic care definește prioritățile de investiții și reformele esențiale pentru redresarea economică și creșterea sustenabilă, având că obiective tranziția verde și digitală promovate de Comisia Europeană.

INTERVIURILE HotNews.ro