Sari direct la conținut

Electricitatea s-a scumpit cu 36% în luna mai pe bursa de la București

HotNews.ro
Statul român decontează facturile la energie, Foto: Golib Tolibov | Dreamstime.com
Statul român decontează facturile la energie, Foto: Golib Tolibov | Dreamstime.com

​Prețul energiei electrice pe piața bursieră spot a crescut masiv în luna mai față de aprilie, cu 36%, potrivit datelor publicate de operatorul bursier OPCOM.

Astfel, electricitatea a costat în medie 406 lei pe MWh în mai, față de 298 lei în aprilie.

Această scumpire majoră a venit pe fondul decuplării piețelor din zona balcanică de vestul Europei, astfel că în regiunea noastră nu a mai venit atât de multă energie ieftină din surse regenerabile.

În plus, au existat probleme tehnice care au dus la reducerea producției de energie în Ungaria și Bulgaria, după cum a scris HotNews.ro la mijlocul lunii mai.

Totodată, au existat și probleme cu rețelele electrice din Ungaria, potrivit e-nergia.ro.

Pe de altă parte, față de luna mai a anului trecut, prețul energiei pe piața spot (piața pentru ziua următoare) a fost cu 5,6% mai mic în mai 2024.

Facturile pentru consumatorii finali sunt plafonate până la 31 martie 2025, așadar aceste fluctuații de pe bursă nu influențează momentan cât plătim din buzunar.

Citiți și Paradox: deși energia se ieftinește, facturile la electricitate ar putea crește de la 1 ianuarie / Explicațiile șefului ANRE

Burduja: Statul va subvenționa doar consumatorii vulnerabili de energie de anul viitor, nu și casele de vacanță sau apartamentele goale din Primăverii, ca acum

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro