Sari direct la conținut

Elon Musk este îngrijorat că nu vom avea suficienți oameni pentru colonii pe Marte

HotNews.ro
Elon Musk este îngrijorat că nu vom avea suficienți oameni pentru colonii pe Marte

CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a vorbit anterior despre „prăbușirea civilizației” dacă oamenii nu fac mai mulți copii însă acum are o nouă îngrijorare: dacă nu vom avea suficiente persoane pentru a stabili colonii pe Marte din cauza declinului demografic?, scrie IFL Science.

Musk a scris într-o postare făcută pe Twitter săptămâna aceasta că ar trebui să fim mult mai îngrijorați de declinul populației decât suntem în prezent.

„Estimările ONU sunt tâmpenii absolute”, a scris el. „Înmulțiți doar numărul de nașteri de anul trecut cu speranța de viață”, a îndemnat el.

Într-o postare ulterioară Musk a subliniat că „dacă nu sunt suficienți oameni pentru Pământ, atunci cu siguranță nu vor fi destui pentru Marte”.

Până acum numărul de oameni care au ajuns pe planeta roșie este exact 0 dar asta nu l-a împiedicat pe Musk să afirme anterior că ar putea duce un milion de persoane pe Marte până în 2050 cu ajutorul unor nave spațiale ce pot transporta 1.000 de persoane.

Un milion ar putea să nu sune foarte mult (date fiind miliardele de oameni de pe Pământ) dar Musk se declară îngrijorat că proiectul de colonizare marțiană ar putea să nu aibe loc din cauza declinului natalității de pe planeta noastră.

Declinul demografic, un pericol pentru viitoarele colonii marțiene?

În anii 1950 la nivel mondial femeile aveau în medie 4,7 copii în decursul vieții lor. O cercetare recentă a arătat însă că numărul a scăzut la 2,4 în 2017, același studiu publicat în revista The Lancet afirmând că declinul „va continua în mod inevitabil”.

Cercetătorii prognozează că populația Pământului va ajunge la un maxim de 9,73 miliarde de persoane în 2064 înainte să înceapă să scadă.

Musk însă crede că natalitatea în scădere este deja o problemă existențială pentru omenire.

„Cred că unul dintre cele mai mari riscuri la adresa civilizației este rata natalității scăzută și în declin rapid”, a spus miliardarul sud-african în luna decembrie a anului trecut.

„Și cu toate acestea, atât de multe persoane, inclusiv persoane inteligente, cred că există prea mulți oameni pe planetă și că creșterea populației este scăpată de sub control. Este tocmai invers. Vă rog uitați-vă la cifre – dacă oamenii nu fac mai mulți copii civilizația se va prăbuși”, a adăugat el.

Cu toate acestea, unii cred că problema este că pe Pământ trăiesc prea mulți oameni, nu prea puțini.

De exemplu, naturalistul britanic sir David Attenborough a afirmat în mod faimos (și controversat) că „toate problemele noastre cu mediul ar deveni mult mai ușor de rezolvat cu mai puțini oameni și mai greu, în cele din urmă imposibil, cu mai mulți oameni”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro